Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Feels Good Man

Dokumentarfilm om den grønne frosken Pepe, memer (engelsk: memes), nett-troll og en tegneserieskapers kamp for å beskytte sitt eget åndsverk.

Om filmen

Filmen følger Matt Furie, som er en tegneserieskaper fra San Fransisco i USA. Han har alltid likt å tegne frosker. I 2006 gav han ut tegneserien Boy's club. I tegneserien møter vi den grønne frosken Pepe og vennene hans.

Matt begynner snart å få mail fra fans som har begynt å bruke Pepe på nettsiden sin, i memer, i musikk de har laget eller i egne tegninger. Pepe begynner å bli populær, og Matt ser på det hele som uskyldig moro.

Etter hvert finner frosken Pepe veien til nettforumet 4chan. Pepe utvikler seg til å bli en slags maskot for Trump-supportere, høyre-ekstremister, rasister og hvit-maktgrupperinger. Den grønne frosken blir også en viktig brikke i den amerikanske valgkampen i 2016.

Kampen om Pepe

Da Matt Furie skapte Pepe, var frosken ment å være en uskyldig og snill frosk. Etter at Pepe ble oppdaget på 4chan, ble tegneseriefiguren brukt til å spre konspirasjonsteorier og hat.

Da Matt en dag oppdager at noen holder på å gi ut en islamofobisk barnebok med Pepe som hovedkarakter, bestemmer han seg for å gå rettens vei for å beskytte åndsverket sitt.

Viktig samfunnskommentar

Dokumentarfilmen Feels Good Man belyser hvordan falske nyheter og konspirasjonsteorier kan spre seg fra mørke kroker på internett og inn i den politiske valgkampen. Filmen bruker eksperter som forskere og psykologer til å forklare hvordan Pepe endte opp som en ikonisk symbolfigur for den amerikanske høyrebevegelsen.

Filmen belyser hvordan åndsverk kan bli misbrukt i kommersielle sammenhenger eller til inntekt for destruktive hatytringer. Det er vanskelig å rydde opp i etterkant dersom åndsverket ditt går viralt på internett uten at du som opphavsperson har kontroll.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 18.10.2023

Læringsressurser

Falske nyheter og konspirasjonsteorier