Digitalt spill: Go Viral! - Mediesamfunnet 2 - NDLA

Hopp til innhold
Spill

Digitalt spill: Go Viral!

Koronapandemien ble den første globale pandemien i den digitale tidsalderen. På internett finnes det mye desinformasjon om sykdommen og vaksiner. Spillet Go Viral! hjelper deg å møte vanlige knep som brukes for å spre falske opplysninger.

Koronapandemien og desinformasjon

Siden våren 2020, da koronapandemien stengte samfunnet, har sosiale medier blitt brukt til å spre mengder av desinformasjon, konspirasjonsteorier og falske nyheter om covid-19 og vaksiner. Etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022, roet spredningen seg ned, mens falske nyheter og desinformasjon om krigen i Ukraina tok over. Ifølge faktisk.no finnes det en rekke eksempler på at aktører som tidligere spredte desinformasjon om vaksiner, også har spredd russisk propaganda om krigen i Ukraina. Hvorfor er det slik?

Vi kan finne mange likhetstrekk hvis vi sammenlikner desinformasjonen som er spredd om koronapandemien og krigen i Ukraina. I spillet Go Viral! lærer du mer om strategiene og tankegangen til dem som står bak og sprer konspirasjonsteorier, falske nyheter og desinformasjon. Det vil gjøre deg bedre rustet til å kjenne igjen triksene neste gang du møter på falske opplysninger i sosiale medier.

Falske nyheter og kritisk tenkning

Falske nyheter og desinformasjon er en stor utfordring i dagens samfunn. For å kunne avsløre falske nyheter må vi kunne tenke kritisk og kjenne igjen typiske teknikker for å spre usannheter på internett.

Les mer om falske nyheter og kritisk tenkning:

Lærerveiledning

Spillet tar 5–10 minutter.

Elevene kan spille alene, men det anbefales at de spiller parvis og diskuterer underveis hva de skal gjøre. Underveis i spillet bør elevene også skrive ned hvilke teknikker de bruker.

Målet med spillet er å gjøre elevene bevisste på noen kjente teknikker som brukes for å spre desinformasjon, og på hvor lett det er å manipulere informasjon.

Go Viral!

I spillet Go Viral! skal du spre desinformasjon om koronapandemien og bruke ulike teknikker og strategier for å få så mange klikk og følgere på sosiale medier som mulig.

Her kan du spille Go Viral! Spillet tar 5–10 minutter.

Oppgave

  1. Hvilken skår fikk du i spillet? Sammenlikn med sidemannen, og diskuter valgene dere tok.

  2. Hvilke teknikker brukte du i spillet? Hvilke teknikker tenker du fungerer best for å spre falske nyheter, konspirasjonsteorier og desinformasjon?

  3. Hva tror du motiverer folk til å skape og spre falske nyheter?

  4. Bruk nettaviser og sosiale medier. Finner du eksempler på falske nyheter og desinformasjon om koronapandemien og aktuelle konflikter. Hvilke likheter og ulikheter finner du?

  5. Hva har du lært etter å ha spilt Go Viral! og jobbet med oppgavene?

Oppsummer i plenum til slutt.

Kilder

Basol, M., Roozenbeek, J. & Berriche, M. (2021, 11. mai). Towards psychological herd immunity: Cross-cultural evidence for two prebunking interventions against COVID-19 misinformation. I SAGE journals. Hentet fra https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20539517211013868

DROG, 2020. Go viral! https://www.goviralgame.com/en

Skiphamn, S.S. & Lindin, I.K. (2022, 31. oktober). Fra falske nyheter om vaksiner til russisk propaganda. I Faktisk. Hentet fra https://www.faktisk.no/artikler/jdp9q/fra-falske-nyheter-om-vaksiner-til-russisk-propaganda

Skrevet av Tor Ivar Utvik.
Sist faglig oppdatert 18.04.2022