Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

En gentest kan forandre alt

Tenk deg at du er gravid og får vite at moren din har en alvorlig, arvelig sykdom. Bør du teste deg for å finne ut om du er bærer av den samme sykdommen?
Tvillinger ansikt til ansikt. Foto.

Gentest og arvelig sykdom

Venke er 22 år. Hun har en tvillingsøster og en yngre bror, som begge skal bli ingeniører. Venke har akkurat startet på et langt økonomistudium når hun finner ut at hun er gravid. Kjæresten studerer medisin. De ønsker begge å beholde barnet.

Når Venke inviterer foreldrene på besøk for å dele nyheten, er det bare far som kommer. Han forteller at han er bekymret for Venkes mor. Venkes mor har aldri hatt kontakt med sin biologiske familie. Det siste året har Venkes far lagt merke til at moren har forandret seg. Han forteller om endret personlighet, rykninger i armer og bein, og i tillegg har moren blitt veldig tynn og glemmer mye. Kjæresten vet at dette kan være symptomer på Huntingtons sykdom.

Han skjønner at dersom Venkes mor har Huntingtons, er det 50 prosent sjanse for at Venke også har det. Dersom Venke har sykdommen, er det 100 prosent sikkert at Venke, tvillingsøsteren hennes og moren har sykdommen, og kanskje også broren. Sykdommen debuterer som regel tidlig i 40-årene og fører til demens, stort pleiebehov og tidlig død.

Hva bør familien gjøre?

Velg blant argumentene under, og ranger dem i en rekkefølge du mener er god. Legg gjerne til egne alternativer. Du må begrunne valgene du gjør.

CC BY-SASkrevet av Nina Mari Wagner.
Sist faglig oppdatert 16.06.2020

Læringsressurser

Etiske spørsmål og bioteknologi