Forsøk: Genetisk hjul - Naturfag (PB) - NDLA

Hopp til innhold
Forsøk

Forsøk: Genetisk hjul

Formålet med dette forsøket er at du skal bli mer bevisst på genetisk variasjon og det store antallet egenskaper som vi har. Du skal trene på å bestemme genotypen og se sammenheng mellom genotyp og fenotyp.
Disse oppgavene er visuelle øvelser, og noen brukere kan derfor ha problemer med å gjennomføre dem. Du kan finne alternativt innhold i artikkelenKrysning og arv – programmering i Python

Genetisk hjul

Et genetisk hjul er et verktøy vi kan bruke for å illustrere genetisk variasjon. Når du bruker hjulet, kan du beskrive genotypen og fenotypen for noen utvalgte egenskaper hos deg selv. Du starter i den innerste sektoren og jobber deg utover, samtidig som du skraverer/markerer de egenskapene du har. I det genetiske hjulet vårt skal du undersøke følgende egenskaper:

  • Kjønn: Hannkjønn (♂) eller hunnkjønn (♀).

  • Øreflipper: Noen har tydelig frie øreflipper (Ø-), mens andre har øreflippen festet inntil kjaken (øø).

  • Bøyd lillefinger: Hos noen er det ytterste leddet på lillefingeren bøyd innover mot ringfingeren (B-). Hos andre er ikke leddet bøyd (bb).

  • Haiketommel: Noen kan bøye det ytterste leddet på tommelen slik at det danner en vinkel ned mot 45° med leddet innenfor (tt). Hos andre er tommelen rett (T-).
  • Hår: Noen har hår på det midterste leddet på fingrene (H-), andre har det ikke (hh).
  • Fregner: Noen har fregner (F-), andre har det ikke (ff).

Framgangsmåte

  1. Skriv ut det genetiske hjulet på papir. Jobb gjerne sammen med en annen.

  2. Start i sentrum av det genetiske hjulet.

  3. Ta for deg en og en av de egenskapene som er beskrevet, og kryss av for de egenskapene som du selv har. Til slutt kommer du fram til et tall ytterst på hjulet.
  4. Etter at hele klassen har fullført, bør dere finne ut om noen har fått samme tall.

Vurderinger

  • Hvis noen har fått samme tall, kan dere se om de personene er mer like hverandre enn de andre i klassen.
  • Ville de fått like tall hvis dere hadde byttet om egenskapene som står innerst og ytterst i sirkelen?
  • Vi kan føye til en egenskap (eller bytte ut); for eksempel folding av hendene med høyre (dominant) eller venstre tommel øverst. Hvordan vil det påvirke resultatet?
  • Dette hjulet registrerer kun 6 av omtrent 22 000 gener, så hvor mye forteller like tall i dette eksperimentet om lik arv/slektskap?

Eksempel

Figuren viser det genetiske hjulet til ei jente som har frie øreflipper, rett lillefinger, haiketommel, mangler hår på fingrenes midtledd og har fregner. Hun får tallet 15.

Tips

På slike genetiske hjul fargelegger man den ene av de to egenskapene man kan velge mellom på skjemaet: frie eller faste øreflipper, brune eller blå øyne og så videre. Tallet man ender opp med, vil endre seg hvis man bytter rekkefølge på egenskapene, eller om man setter inn andre egenskaper.

  • Det genetiske hjulet

  • Relatert innhold

    Fagstoff
    Gener, kromosomer og DNA

    Alle cellene i kroppen vår har de samme genene, men det er bare noen, og ikke de samme, genene som er aktive i hver celle.

    Skrevet av Kristin Bøhle og Øyvind Bønes. Rettighetshaver: NKI Forlaget
    Sist faglig oppdatert 19.08.2024