Forsøk: Lag din egen sjampo - Naturfag (FD) - NDLA

Hopp til innhold
Forsøk

Forsøk: Lag din egen sjampo

Bli kjent med stoffene som brukes i sjampo og lag din egen.

Bakgrunn

Den viktigste bestanddelen i sjampo er såpestoffer. Molekylene til såpestoffene (tensidene) kjennetegnes ved at de har en vannløselig (polar/vannelskende) del og en lang fettløselig (upolar/vannfrastøtende) del.

Framgangsmåte

  1. Mål opp 160 ml destillert vann i den store målesylinderen. Overfør vannet til et rent 200 ml begerglass.
  2. Mål opp 25 ml sulfat i en målesylinder.
  3. Mål opp 25 ml perlemorsulfat i den andre målesylinderen.
  4. Vei opp 5 g natriumklorid (NaCl) i et beger.
  5. Hell løsningene med sulfat og saltet over i vannet. Rør helt til det har blitt en ensartet løsning (homogen blanding).
  6. Sett begerglasset i vannbad og varm opp til 60 °C under forsiktig omrøring.
  7. Ta begerglasset opp av vannbadet og la det avkjøles til 25 °C uten omrøring. For å få avkjølingen til å gå raskere kan dere sette begerglasset i et kaldt vannbad.
  8. Tilsett 1,5 ml pantenol og duft (cirka fem dråper). Bland det godt sammen med sjampoen fra punktet over.
  9. Fordel sjampoen på flasker. Lag etiketter.
  10. Prøv ut sjampoen. Sammenlign med sjampo som er kjøpt i butikk eller i salong.

Resultat

Gi en kort vurdering av egenskapene til din sjampo, sammenlignet med sjampoen fra butikken eller frisøren.

Videre arbeid

  1. Finn ut hvordan såpestoff virker rengjørende.
  2. Velg to av stoffene i utstyrslista. Finn ut mer om dem.
  3. Mål pH-verdien i sjampoen. Finn ut hvilken betydning pH-verdien har i en sjampo.
  4. Vurder om sjampoen dere har laget, tilfredsstiller kravene til noen av disse merkeordningene:

    • Miljømerket Svanen
    • NAAF (Norges Astma- og Allergiforbunds merkeordning)
    • Ø-merket (økologisk)
    Du kan finne ut hvilke krav som gjelder for de ulike ordningene, på Forbrukerrådets merkeoversikt.
  5. Foreslå endringer i sjampo og emballasje som vil gjøre produktet mer bærekraftig.
Skrevet av Arvid Jenssen.
Sist faglig oppdatert 17.08.2020