Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hør deg selv – næringsstoffer

Disse oppgavene om næringsstoffer krever at du bearbeider stoffet mens du svarer.
Ung kvinne står ved tavle og underviser om næringspyramiden og tallerkenmodellen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Karbohydrater

  1. Skriv en reaksjonslikning som viser hvordan glukose dannes.
  2. Forklar hvordan et glukosemolekyl og et fruktosemolekyl kan gå sammen og danne sukrose.
  3. Studer bildet av polysakkaridene. Forklar hva som er forskjellene mellom dem.
  4. Kan du forklare hvorfor man tidligere kalte glykogen for dyrestivelse?
  5. Hvorfor bør vi spise mat som er rik på cellulosefibre, når vi ikke kan fordøye dem?
Bilder og strukturer som viser ulike polysakkarider. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Proteiner

  1. Hvilket grunnstoff finnes i proteiner, men ikke i karbohydrater eller fett?
  2. Kan du tenke deg hvorfor det er vanlig å forvelle grønnsaker før man fryser dem? (Å forvelle er å gi matvarer et raskt oppkok.)
  3. Tegn to aminosyrer som reagerer og danner en peptidbinding.

Fett

  1. Tegn et fettmolekyl. Hva er det som avgjør om fettmolekylet er mettet eller umettet?
  2. Hvorfor må maten vi spiser, inneholde fett?

Alle næringsstoffene

  1. Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger.
  2. Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle vitaminene og mineralene kroppen trenger.
  3. Sett opp en dagsmeny som viser hva du pleier å spise.
  4. Sammenlign de tre dagsmenyene, og finn ut om ditt vanlige kosthold dekker behovet du har for næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer.


Menyforslag
Måltid

Dagsmeny som inneholder alle nødvendige næringsstoffer

Dagsmeny som inneholder alle nødvendige mineraler og vitaminer

Typisk dagsmeny for deg

Frokost

Lunsj

Middag

Kveldsmat

Annet (mellommåltid/snacks)

CC BY-SASkrevet av Øyvind Bønes. Rettighetshavere: Bjørg E. B. Aurebekk og NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 17.12.2020

Læringsressurser

Næringsstoffer