Hopp til innhold

Fagstoff

Transport

I Norge kan vi reise med ulike transportmidler, som tog, buss, bil, fly og ferger. Høye fjell og dype daler kan gjøre transport til og fra reiselivsdestinasjonene utfordrende. I mange tilfeller må vi derfor benytte flere transportmidler for å nå reisemålet.
Flåmsbanen, foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Samspillet mellom transport og turisme

Transport er den viktigste forutsetningen for reiseliv. Vi må komme oss til reiselivsdestinasjonen, og vi trenger ofte transport mellom ulike attraksjoner på stedet.

Samspillet mellom transport og turisme er viktig for en reiselivsdestinasjon. Er transporttilbudet tilstrekkelig? Hvis ikke, kan dette begrense vekst og utvikling? Det er viktig at representanter for hele destinasjonen deltar i utformingen av det totale transporttilbudet.

Vi deler gjerne transport inn i to typer, primærtransport og sekundærtransport.

Primærtransport

Transport til og fra en reiselivsdestinasjon kalles primærtransport. Det kan for eksempel være fly, båt, tog, buss, bil, motorsykkel eller bobil. Hvilket transportmiddel vi velger, avhenger av hvor langt vi vil reise, hvor mye det koster, og hvor lenge vi vil være borte.

Sekundærtransport

Transport på selve reiselivsdestinasjonen kalles sekundærtransport og er en del av ferieopplevelsen. Dette kan for eksempel være bane, buss, bil, taxi, sykkel, elsparkesykkel, båt eller tog.

De nasjonale turistveiene er eksempler på sekundærtransport for turister. Disse veistrekningene er spesielt tilrettelagt for turister, med flotte rasteplasser og utkikkspunkter. I Norge har vi 18 nasjonale turistveier.

Les mer om de flotte nasjonale turistveiene i Norge

Nasjonale turistveger, visitnorway.no

Reise til Lofoten – et eksempel

Si at du bor i Kristiansand og ønsker å reise til Lofoten. Da har du flere mulige reiseruter. Om du ikke har mer enn én uke ferie, velger du gjerne fly for å få mest mulig tid i Lofoten.

Til Kristiansand lufthavn, Kjevik tar du gjerne buss eller bil. Så flyr du til Leknes eller Svolvær lufthavn. Der kjører du kanskje leiebil, taxi eller buss til overnattingsstedet.

Transporten helt fram til overnattingsstedet regnes som primærtransport. Her ønsker vi en rask og effektiv reiserute, til en rimeligst mulig pris.

I Lofoten leier du kanskje en sykkel eller en kajakk for å komme deg rundt, og du blir gjerne med på en rib-tur. Dette er sekundærtransport, hvor opplevelsen er det viktigste.

Kajakpadler ved en havn i Lofoten. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Transport og miljø

Flybransjen og cruiseindustrien er de to næringene som har størst utfordringer med hensyn til miljø, innen reiselivet. De har fått mye kritikk for høye CO₂-utslipp. I flere havner legges det nå til rette for landstrøm for cruisebåter, og flere selskaper utvikler nye og bærekraftige alternativer. Eksempler på dette er Color Lines og Hurtigrutas hybridskip. Et annet eksempel er de helelektriske turistbåtene som allerede er å finne i Oslofjorden og på Svalbard.

Turister er stadig mer miljøbevisste, og mange velger transportformer som er minst mulig belastende for miljøet. Dette legger press på aktørene i transportsektoren og bidrar dermed til utvikling av mer bærekraftige alternativer.

Kilde


Kamfjord, G. (2019). Det helhetlige reiselivsproduktet. (6. utgave). Fagspesialisten AS.

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 21.07.2023

Læringsressurser

Det helhetlige reiselivsprodukt