Hopp til innhold

Fagstoff

Skreikjaker

Kjaker er "kinnkjøttet" til fisken, og mange regner det som en delikatesse. Kjøttet er fast, fint og velsmakende. Å kunne bruke alle deler av fisken er en svært bærekraftig utnyttelse av råvaren. Her viser kokk Mymint hvordan hun tilbereder en spennende forrett av skreikjaker.

Dumpling med skreikjake og fiskeconsommé

Dumplingsdeig

Ingredienser

Nærbilde av tynn deig med mel rundt, en person bruker en utstikker til å stikke ut sirkler. Foto.
  • 150 g hvetemel

  • 75 g vann

  • ¼ ts salt

Framgangsmåte

  1. Bland ingrediensene i en mikser i ca. 30 sekunder.

  2. Klem deigen godt sammen, og pakk den i plastfolie. La deigen hvile i 5–10 minutter.

  3. Kjevle ut deigen i ønsket størrelse med pastamaskin eller kjevle.

  4. Stikk ut runde emner i deigen med en utstikker.

Skreikjakefyll

Ingredienser

En skål med et fyll laget av torskekjaker, sitronzest og gressløk. Foto.
  • 150 g skreikjaker

  • 1 ss smør

  • zest av 1 sitron

  • ½ ts salt

  • 1 ts sitronjus

  • 60 g sellerirot

  • litt finkuttet gressløk

Framgangsmåte

  1. Stek kjakene i middels varm stekepanne med smør i ca. 1 minutt på hver side.

  2. Skrell sellerirot, og kutt den i små firkanter.

  3. Tilsett sellerirot i panna, og stek videre i ca. 2 minutter.

  4. Smak til med sitronzest, salt, gressløk og sitronjus.

  5. Fyll dumplingsdeigen med torskekjakefyllet, og brett i ønsket form

  6. Kok dumplingene i kokende vann med salt i ca. 3–4 minutter.

Fiskeconsommé

Ingredienser

Ei gryte med fiskekraft. En kokk er i ferd med å tilsette tang og tare i gryten. Foto.
  • 1 liter fiskekraft

  • 10 g tørket tang

  • litt salt

Framgangsmåte

  1. Kok opp fiskekraft i en kjele.

  2. Tilsett tørket tang, og la kraften trekke på lav varme i ca. 10–15 minutter.

  3. Sil av tangen, og smake til med salt. Ta vare på tangen, kutt den i fine biter og server som garnityr i fiskeconsomméen.

Til servering

Server dumplings og consommé med persille, gressløk, vårløk eller urteolje. Pynt gjerne med spiselige blomster.

Olje helles over dumplings i en dyp bolle. Foto.
CC BY-SASkrevet av Siriyaporn Rithisirikreg.
Sist faglig oppdatert 21.08.2024

Læringsressurser

Tilberedning av fisk