Hopp til innhold

Fagstoff

Skrei sous vide

I denne filmen viser den unge kokken Mymint hvordan hun lager en smakfull hovedrett av skrei. Hun bruker loin av skrei som hun tilbereder sous vide og serverer med tradisjonelle grønnsaker, smørstekt potet, potetkrem og en luftig hollandés.

Oppskrifter til hovedretten av skrei som Mymint lager i filmen, finner du her:

Smørstekt potet med potetkrem

Ingredienser

Smørstekte potetskiver sprøytes med potetkrem. Foto.
  • 2 store poteter

  • 100 g smør (til steking og potetkrem)

  • 100 g fløte

  • litt salt

Framgangsmåte

  1. Skrell potetene og legg dem over i kaldt vann i ca. 10 minutter.

  2. Kutt potetene i skiver på ca. 2,5–3 cm.

  3. Stikk ut potetskivene med en rund utstikker eller skjær dem til for hånd.

  4. Stek potetskivene i smør i middels varm panne til de er møre.

  5. Ha avskjæret fra potetene i en kjele med vann, og kok det mørt.

  6. Hell av vannet, mos potetene og smak til med fløte, smør og salt.

Gulrot med sennep

Ingredienser

Ferdig kokte gulrøtter smøres med en glace. Foto.
  • 2 gulrøtter

  • 1 liter grønnsakskraft

  • 2 ss sennep

  • 1 ss honning

Framgangsmåte

  1. Skrell gulrøttene og del dem i to. Form gjerne gulrøttene slik at de får en fin fasong.

  2. Kok opp grønnsakskraft og la gulrøttene trekke i kraften til de er møre.

  3. Bland sammen honning og sennep.

  4. Ta opp gulrøttene fra kraften når de er møre, og smør dem med senneps- og honningglace.

  5. Server gjerne gulrøttene med litt syltet sennepsfrø på toppen.

Erter og syltet løk

Ingredienser

Urteolje helles over erter og syltet rødløk i en skål. Foto.
  • 80 g grønne erter

  • 40 g syltet rødløk

  • 50 g urteolje

  • 2 ss sitronjus

  • ½ ts salt

  • 1 ss solsikkeolje

Framgangsmåte

  1. Stek grønne erter i litt solsikkeolje.

  2. Kutt syltet rødløk i små biter.

  3. Smak til de grønne ertene med syltet løk, sitronjus, urteolje og salt.

Luftig hollandés med fennikelfrø

Ingredienser til reduksjon

Hollandés på espumaflaske som er sprøytet ut i en serveringsskje. Foto.
  • 2 stk. laurbærblad

  • 200 g sjalottløk

  • 2 g hel pepper

  • 40 g eplesidereddik

  • 200 g hvitvin

  • 300 g vann

  • 20 g kaperslake

Framgangsmåte

  1. Skrell og finhakk sjalottløken.

  2. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og sett på kok.

  3. Reduser til halvparten.

Ingredienser til hollandés

Fem skåler med forskjellige ingredienser, som eggeplommer, smør, reduksjon og salt. Foto.
  • 150 g smør

  • 35 g eggeplomme

  • 2 g salt

  • 50 g vann

  • 40 g reduksjon

  • 10 g sitronjus

Til topping: ristet fennikelfrø-pulver

Framgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene i en vakuumpose.

  2. Damp posen i dampovn på 70 grader i en halv time.

  3. Kjør opp blandinga med en stavmikser.

  4. Hell over i en espumaflaske.

  5. Bruk to patroner i flaska, og rist sausen i flaska.

  6. Sprøyt sausen på tallerkenen. Bruk gjerne litt ristet fennikelfrø-pulver som topping på sausen.

Skrei sous vide

Skreifilet som er rullet stramt i plast til ei pølse, kuttes opp i serveringsstykker. Foto.
  • 1 stk skrei

  • smør til steking

  • salt

Framgangsmåte

  1. Salt skreifileten.

  2. Bruke plastfolie til å forme fileten til ei avlang pølse.

  3. Legg fisken i et vannbad med sirkulator som er innstilt på 48 grader, i ca. 30 minutter (avhengig av størrelsen på fisken).

  4. Ta opp fisken og avkjøl den i isvann.

  5. Kutt fisken til ønskede serveringsstykker.

  6. Stek skreistykkene i ei panne med smør på høy varme, ca. 30 sekunder på hver side.

Kollasj som viser totalutsnitt og nærbilde av matretten torskekjake med gulrot og hollandés. Foto.
CC BY-SASkrevet av Siriyaporn Rithisirikreg.
Sist faglig oppdatert 24.04.2024

Læringsressurser

Tilberedning av fisk