Hopp til innhold

Fagstoff

Den bærekraftige poteten

Den norske poteten er en svært klimavennlig og bærekraftig råvare. Den kan dyrkes i nesten hele Norge, den er kortreist, og den er enkel å lagre. Det finnes mange forskjellige sorter med ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper.
Et par hender holder fram uvaskede poteter med jord på. Foto.

Når vi jobber på et kjøkken, må vi være bevisst på hva slags råvarer vi velger å bruke, og hvordan vi kan utnytte og behandle dem for å få en bærekraftig produksjon som hindrer matsvinn. I Norge har vi gode poteter av høy kvalitet, da trenger vi ikke å velge utenlandske sorter som har reist langt og koster mer, både for miljøet og for lommeboka.

Riktig behandling av potet er viktig for å hindre matsvinn

Riktig oppbevaring er viktig for å hindre at potetene tørker ut eller får groer. Ved for lys lagring kan potetene utvikle solanin, et lett giftig stoff som gjør at potetene får en grønn farge og dårlig smak. Potetene bør oppbevares mørkt og kjølig, mellom fire og seks grader. Da holder de seg lenger, og du slipper å kaste poteter som har blitt dårlige.

Når du skreller poteter, er det viktig at du ikke skreller vekk for mye. Spesielt ved bruk av skrellemaskin kan det skrelles vekk mye mer av poteten enn det som er nødvendig. Etter maskinskrelling kan du fint fjerne rester med en håndskreller. Skrelte poteter bør oppbevares i kaldt vann før bruk, ellers oksiderer de og blir brune.

Vaskede eller uvaskede poteter?

I butikkene i dag finnes det stort sett bare vaskede poteter. Vaskingen sparer oss kanskje for tid, og mange synes det er mer hygienisk å slippe å dra jord inn på kjøkkenet. Dessverre reduserer denne vaskingen kvaliteten på potetene. Under vaskingen gjennomgår de en mekanisk prosess som kan utsette dem for støt. Dermed har de lett for å bli mykere i overflaten. Jordlaget er med på å beskytte potetene, og når dette vaskes vekk, får poteten kortere holdbarhet.

Rester av poteter

Rester av poteter er enkelt å bruke på nytt. De er allsidige og passer til mange retter. Kokte poteter kan deles i mindre biter og stekes i panna som tilbehør til middagen eller stekes sammen med andre grønnsaker og eventuelt kjøtt til en pytt-i-panne.

Kokte poteter kan sammen med egg bli til en sunn og mettende omelett, frittata, matmuffins eller pai. Potetsalat i ulike varianter, potetsuppe, potetmos og potetlomper er eksempler på andre retter hvor rester av kokte poteter er fine å bruke. Her er det bare fantasien som setter grenser. Også potetskrellet kan brukes, fritert potetskrell er supergod snacks!

Ei stekepanne med biter av potet, pølser og epler. Foto.

Klimavennlig

Å bruke potet som en del av basismatvarene i kostholdet kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den er næringsrik og kan bidra til god helse for flere mennesker, i tillegg er den svært anvendelig, rimelig og bra for miljøet. Den gir mer mat per areal enn andre råvarer, og den er heller ingen storforbruker av vann. Den gir et svært lavt klimaavtrykk sammenliknet med andre matvarer, og etterlater seg mindre CO2-ekvivalenter enn både pasta og ris.

Utfordringer til deg

  1. Hvilke potetsorter kjenner du til? Er de norske eller importerte?

  2. Hvorfor bør poteter være en del av basismatvarene i kostholdet ditt?

  3. Hva er årsakene til at du bør du velge norsk poteteter framfor importerte? Diskuter med en medelev.

  4. I et bærekraftperspektiv: Bør du bruke poteter, ris eller pasta til middagen din? Diskuter med en medelev.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 01.03.2023

Læringsressurser

Potet