Film og filmklipp
Pannestekte poteter
Poteter kan pannestekes på mange ulike måter. Her får du presentert framgangsmåten på noen av de mest kjente potetrettene som stekes i ei panne.
Noisette er fransk og betyr hasselnøtt. Potetene formes som små kuler og stekes i panna til de har en fin brun farge. Dermed kan de minne om hasselnøtter.
Framgangsmåte
- Skrell poteter. Bruk et kulejern til å stikke ut pene og jevne kuler av potetene. Det blir mye avskjær av potetene når du lager kuler, ta vare på dette. Det er fint å lage for eksempel potetpuré eller potetsuppe av.
- Blansjer potetkulene i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp dem tørre.
- Stek de blansjerte potetkulene i smør på middels varme til de er gylne og møre. Krydre med salt og pepper.
Røstipoteter er revne poteter formet som en kake og stekt på begge sider.
Framgangsmåte
- Skrell potetene og riv dem på et rivjern. Klem ut litt av vannet og krydre de revne potetene med salt og pepper.
- Du kan velge å forme potetmassen til flere små kaker eller å trykke hele potetmassen ut i panna slik at det blir en stor kake.
- Stek potetkaken i ei stekepanne med klaret smør på middels varme til kaken er gyllen. Snu kaken ved å legge et brett eller en tallerken over stekepanna, snu alt rundt, og la kaken skli forsiktig fra brettet/tallerkenen og ned i panna igjen.
- Stek kaken ferdig i ovnen når potetmassen er gyllen på begge sider. Røstien skal være sprø på utsiden og mør inni.
Røstipoteter kan varieres ved å ha løk, bacon, pancetta eller urter i potetmassen.
Når du skal råsteke poteter, bør de ikke være for tykke. Da blir de fort brent utenpå før de er møre inni.
Framgangsmåte
Skrell potetene og del dem i små terninger eller tynne skiver.
- Stek potetene i olje på middels varme i ei stekepanne til de er møre.
- Tilsett smør mot slutten av steketiden og krydre med salt og pepper. Smaksett eventuelt med friske, finhakkede urter.