Hopp til innhold

Fagstoff

Pannestekte poteter

Poteter kan pannestekes på mange ulike måter. Her får du presentert framgangsmåten på noen av de mest kjente potetrettene som stekes i ei panne.
Hele poteter stekes gylne i ei stekepanne. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Nøttepoteter (noisettepoteter)

Noisette er fransk og betyr hasselnøtt. Potetene formes som små kuler og stekes i panna til de har en fin brun farge. Dermed kan de minne om hasselnøtter.

Et pariserjern og en potet hvor det er tatt ut ei kule. Foto.

Framgangsmåte

  • Skrell poteter. Bruk et kulejern til å stikke ut pene og jevne kuler av potetene. Det blir mye avskjær av potetene når du lager kuler, ta vare på dette. Det er fint å lage for eksempel potetpuré eller potetsuppe av.
  • Blansjer potetkulene i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp dem tørre.
  • Stek de blansjerte potetkulene i smør på middels varme til de er gylne og møre. Krydre med salt og pepper.

Røstipoteter

Røstipoteter er revne poteter formet som en kake og stekt på begge sider.

Framgangsmåte

Røstipotet med stekt bacon. Foto.
  • Skrell potetene og riv dem på et rivjern. Klem ut litt av vannet og krydre de revne potetene med salt og pepper.
  • Du kan velge å forme potetmassen til flere små kaker eller å trykke hele potetmassen ut i panna slik at det blir en stor kake.
  • Stek potetkaken i ei stekepanne med klaret smør på middels varme til kaken er gyllen. Snu kaken ved å legge et brett eller en tallerken over stekepanna, snu alt rundt, og la kaken skli forsiktig fra brettet/tallerkenen og ned i panna igjen.
  • Stek kaken ferdig i ovnen når potetmassen er gyllen på begge sider. Røstien skal være sprø på utsiden og mør inni.

Røstipoteter kan varieres ved å ha løk, bacon, pancetta eller urter i potetmassen.

Råstekte poteter

Når du skal råsteke poteter, bør de ikke være for tykke. Da blir de fort brent utenpå før de er møre inni.

Framgangsmåte

Stekte potetterninger i stekepanne. Foto.
  • Skrell potetene og del dem i små terninger eller tynne skiver.

  • Stek potetene i olje på middels varme i ei stekepanne til de er møre.
  • Tilsett smør mot slutten av steketiden og krydre med salt og pepper. Smaksett eventuelt med friske, finhakkede urter.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 11.01.2021

Læringsressurser

Potet