Findelt kost - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Film og filmklipp

Findelt kost

Findelt kost må tilpasses behovene til hver enkelt pasient. Det er viktig å ikke mose maten mer enn nødvendig. Findelt kost skal ha samme næringsinnhold som hverdagskost. Husk at findelt og most mat har dårligere næringsverdi enn mat som ikke er like findelt og godt kokt.
Film om findelt kost og geleringskost. Video: Unni Kulhuset Granheim / CC BY-NC-SA 4.0

Bruksområder

Findelt kost brukes til

  • pasienter med dårlige tenner
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg (for eksempel kreftpasienter)

For noen pasienter må all mat moses ved tilberedning. For andre pasienter kan det være nok å servere maten med ekstra saus, slik at de kan mose maten selv. I noen tilfeller kan du godt servere brød uten skorpe, eller du kan bruke grøt. Serverer du brød uten skorpe, er det viktig at brødet er bakt med finmalt mel, ikke grovmalt eller med frø. Grønnsakene må være godt kokt. Pasienten kan enten mose disse selv eller få dem ferdig most.

For å sikre at pasientene får nok energi, kan vi tilsette fløte, smør, egg eller rømme i grønnsaks- og potetmos. Server aldri helt kjøtt. Kjøttkaker kan du for eksempel mose med gaffel, mens helt kjøtt må moses i en mikser. Det samme gjelder for fiskemat.

Appetittvekkende servering

Det er viktig å servere findelt kost slik at utseende og farge stimulerer appetitten. Ingrediensene bør derfor moses hver for seg. Bruk gjerne former når du legger opp maten. Ikke mos alle ingredienser sammen. Da blir resultatet meget dårlig.


Bruk gjerne pynt i tillegg. Hvis pasienten ikke ønsker å spise pynten, kan han eller hun legge den til side. Se gjerne på bilder fra restauranter for å få inspirasjon.

Forslag til dagsmeny

I tabellen under ser du hvordan en variert og næringsrik dagsmeny kan se ut.

Dagsmeny

Menyforslag

Frokost

  • 4 halve skiver brød med plantemargarin (1 med smøreost, 2 med leverpostei, 1 med syltetøy)
  • 1 glass lettmelk
  • 1 glass jus
  • kaffe/te

Mellommåltid

  • 1 fruktyoghurt eller 1 smoothie

Lunsj

  • 2,5 dl blomkålsuppe
  • 2 halve skiver brød med plantemargarin (1 med smøreost, 1 med leverpostei)
  • 1 glass lettmelk

Middag

  • 2 moste poteter
  • 150 g moste grønnsaker
  • 100 g most fisk eller kjøtt
  • rikelig med saus
  • karamellpudding

Kaffe/te

  • kaffe/te
  • formkake

Kveldsmat

  • 4 halve skiver brød med plantemargarin (2 med fiskepudding, 1 med smøreost, 1 med syltetøy/banan)
  • 1 glass lettmelk
  • kaffe/te
Skrevet av Audun Moksheim og Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 20.12.2023