Hopp til innhold

Fagstoff

Digitale verktøy for respons og testing

Verktøy for tester og respons kan brukes av elever og lærere både individuelt, i grupper og i klassen. Det finnes verktøy som støtter individuell pugging, mens andre får opp konkurranse i klassen. Her er et utvalg.
Mann aktiv med mobil, sender firkanter av gårde i ulike farger og størrelser. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mange lærere og elever liker å bruke verktøy for respons og testing. Verktøyene bidrar til variasjon i tilnærmingen til lærestoff, enten det gjelder planlegging og tilrettelegging av tester og responskavalkader, eller det gjelder deltakelse i dem.

I arbeid med test- og responssystemer kan dere få oversikt over individuelle eller kollektive kunnskaper, og dere får oversikt over hva som er ståa. Kan du det du skal? Har gruppa fått med seg det viktigste, og er ønsket kunnskap og forståelse på plass?

Verktøyene kan selvfølgelig også motivere i introduksjonen til og bearbeidelse av lærestoff.

Respons

Mentimeter

Responsverktøy kan brukes underveis i en presentasjon for å systematisere respons fra klassen på forhånd. Kan du styrke oppmerksomheten fra publikum gjennom god planlegging av hvilken respons du ønsker på hva?

Verktøy for respons i presentasjoner – Mentimeter

Konkurranse

Kahoot

Konkurransemomentet kan skjerpe oppmerksomheten og motivasjonen til klassen og medelever. Her er det om å gjøre å svare først. Utfordringen her er gjerne å lage spørsmål og svar som egner seg til formatet.

Konkurransedrevet responsverktøy – Kahoot

Individuell testing av fakta og begrepsforståelse

H5P

Dialogkort, Dra&slipp ord eller bilder og ulike quiz-formater opprettes enkelt fra H5P (Create free account). Her kan du finne og bruke verktøyene vi bruker i NDLA og lage egne tester og quizer. Det du lager, kan du lagre på egen datamaskin.

Ulike typer oppgaveverktøy levert av H5P

Quizlet

Quizlet er et annet gratis tilgjengelig verktøy for testing av faktakunnskaper og begrepsforståelse. Her oppretter du ett oppsett og får presentert ulike variasjoner for innlæring og testing av sammenhengene du har lagt inn.

Ulike typer oppgaveverktøy levert av Quizlet

Innsamling av informasjon

Microsoft Forms

Bruk skjema for innsamling av informasjon. I Microsoft Forms finner du funksjoner som ligner på quizer. Du kan også samle inn korte eller lengre tekstbolker. I stedet for å få umiddelbar tilbakemelding individuelt blir informasjon samlet inn og organisert i et regneark. Og informasjonen kan bearbeides og håndteres deretter.

Verktøy for innsamling av informasjon på ulike måter – Microsoft Forms

Google skjema

Bruk skjema for innsamling av informasjon. I Google skjema finner du funksjoner som ligner på quizer. Du kan også samle inn korte eller lengre tekstbolker. I stedet for å få umiddelbar tilbakemelding individuelt blir informasjon samlet inn og organisert i et regneark. Og informasjonen kan bearbeides og håndteres deretter.

Verktøy for innsamling av informasjon på ulike måter – Google skjema

Verktøyene listet ovenfor har gratisversjoner, men du må kanskje ha pålogging for å ta dem i bruk.

Vær oppmerksom på at tjenester med innlogging kan samle data om brukerne sine.

CC BY-SASkrevet av Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 05.09.2022

Læringsressurser

Digitale verktøy