Hopp til innhold
Fagartikkel

Heisespillet i boretårnet

Heisespillet er en type kran som er montert i boretårnet og som styres fra drillerbua. Den brukes til å heise borestrengen opp og ned i brønnen.

Sentralt i emnet:

  • Heisespillet er løftekranen i senter av boretårnet.

  • Engelsk navn er drawworks.

  • Det består av trommel, vaier, motor, gir og brems, løpeblokk, kronblokk og ankerpunkt.

Heisespillet henger midt over brønnen

"Heisespillet" er navnet på løfteutstyret som vi bruker til å heise opp og ned rør og verktøy over brønnen inne i boretårnet. I kroken til heisespillet henger det en som holder rørene.

Heisespillet består av flere deler som virker sammen:

  • trommel med løftekabel (vaier)

  • motor, gir og brems som virker på trommelen

  • to trinser i toppen av boretårnet

  • et ankerpunkt til enden av løftekabelen

For å forstå hvordan heisespillet virker, skal vi følge delene fra start til endepunkt gjennom heisespillet.

Trommelen med motor, gir og brems

Heisetrommelen med stålvaier (løftekabel) står på boredekk, ofte litt i ytterkanten. Der lagres vaieren som brukes til å løfte og senke det som henger i krankroken. På trommelen er det montert en motor, et gir, en hovedbrems, en hjelpebrems og en nødbrems. Trommelen kjøres fra styringspanelet inne i .


Når boreren tar av hovedbremsen på trommelen, er det motoren på trommelens aksling og hjelpebremsen som holder igjen, slik at ikke vaieren løper løpsk og spinner ut av trommelen. Mellom trommelen og motoren er det montert en girkasse som kan skifte retning på rotasjonen, slik at vi kan velge mellom å rulle ut vaieren eller trekke den inn på trommelen.

Kronblokken og løpeblokken

Fra heisetrommelen går vaieren opp til kronblokken som er montert i toppen av tårnet. Kronblokken er en trinse som vaieren kan gå rundt flere ganger. Vaieren trekkes over kronblokken og ned til løpeblokken som også er en trinse. Deretter trekkes vaieren opp og ned mellom de to trinsene flere ganger. Når vaieren som bærer vekten er viklet mange ganger opp og ned, øker løftekapasiteten. Dersom vaieren går seks ganger rundt trinsene, er det tolv lengder som deler på vekten av løftet.

Dødlineankeret

Fra siste runde på kronblokken går vaieren ned til et festepunkt på boredekket som kalles dødlineankeret. Der går vaieren gjennom en måleboks som logger hvor stort strekk det er i vaieren. Strekkmålingen omformes til en verdi som viser hvor mye vekt det er som henger i løpeblokken, det kalles hookload på engelsk. Vekten kan boreren se på panelet sitt inne i drillerbua.

Bak dødlineankeret står reservetrommelen med ekstra vaier som kan trekkes fram når vaieren har kjørt maks antall ganger opp og ned fra heisespilltrommelen. For å trekke ut kabel fra reservetrommelen må vi stoppe operasjonen og gå over til en vedlikeholdsrutine som heter "slip and cut".

Løftekabelen

Stålvaieren kalles også løftekabel, borekabel eller boreline. På engelsk heter den drill line. Den går gjennom hele heisespillet fra heisetrommelen til reservetrommelen bak dødlinjeankeret og har flere navn på veien.

Fra heisetrommelen heter vaieren hurtigline, eller fast line på engelsk. Hurtiglinen gir lengde til alle rundene mellom kronblokken og løpeblokken og beveger seg lengre og dermed raskere enn opp- og nedbevegelsen i løpeblokken.

Der vaieren er trukket flere ganger mellom trinsene i kronblokken og løpeblokken, kalles den noen ganger borelinen eller drill line på engelsk.

Mellom kronblokken og ankerfestet på dekk står vaieren i ro hele tiden og kalles dødline, eller dead line på engelsk.

Relatert innhold