Hopp til innhold

Fagstoff

Det hydrauliske rørhåndteringssystemet

Vi følger et borerør gjennom det hydrauliske anlegget i boremodulen.

Automatisert rørhåndtering. Illustrasjon.

Det hydrauliske rørhåndteringssystemet

Borerøret hentes på pipedekk av pipedekk-kranen. Røret legges oppå catwalken. Catwalken kjører så i posisjon slik at pipehandler kan ta tak i røret. Pipehandler tar tak i røret og løfter det opp i loddrett posisjon slik at elevator kan få tak i røret. Elevator legges inntil røret, og den hydrauliske lukkemekanismen sørger for at elevatordørene lukkes.

Top drive som henger i RamRig løfter opp røret og fører det til røret som står i det automatiske slipset i RKB, og ramrig senkes ned og slipper vekten av røret. Deretter kjører iron roughneck bort til rørene. Iron roughneck spinner røret som ble hentet inn i det røret som står i RKB. Røret spinnes inn i det andre til motstand oppstår i gjengene, og deretter overtar momenttangen i iron roughneck.

Når røret er ferdig skrudd, heves sylinderen i ramrig og løfter røret slik at det henger i elevator. Da kan man åpne slipset i RKB og kjøre røret nedover i borehullet. Det samme utstyret brukes for å bygge stands, og for inn- og utkjøring i brønnen.

Høyt trykk og stor klemkraft

Alt utstyret er styrt ved hjelp av hydraulikk og datateknikk. Det er derfor meget viktig å være fokusert og forholde seg til de regler og prosedyrer som gjelder for denne type operasjoner. Hydraulikktrykket er kraftig og kan forårsake store skader med det tunge utstyret.

I utstyret er det installert antikollisjonsmekanisme. Det vil si at utstyret ikke skal kunne kollidere med hverandre. Men det er ikke en «sovepute». Når man skal sette seg i en stol og kjøre utstyret, må man alltid sjekke at alle antikollisjoner ligger inne. Dette fordi det er mulig å koble ut antikollisjoner for vedlikeholdsarbeid om det er nødvendig i operasjonen.

CC BY-SASkrevet av Kenneth Ludvigsen. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 19.07.2017

Læringsressurser

Automatiserte systemer i boremodulen

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs