Hopp til innhold

Fagstoff

Montering av termostat

Når man skal montere termostat i en bolig, er det et par ting man må ta hensyn til. Skal man montere termostat med gulvføler eller romføler?
Nærbilde av en finger som stiller inn en termostat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Termostat med gulvføler

I dag installerer huseiere veldig ofte skjult varme. Når vi legger varmekabel, velger vi som oftest termostat med gulvføler. Når vi velger dette, ligger føleren skjult i gulvet mellom sløyfene til varmekabelen og reagerer raskere på temperaturforandring enn en termostat med romføler. Selve styringsenheten plasseres som en vanlig lysbryter, altså ved en dør og ca. 1,1 meter over gulvet, i tråd med Norsk Standard. Det må legges et eget rør ut på gulvet til føleren. Dette røret bør helst ikke bygges så mye over selve varmekabelen (hvis vi bruker tyntflytende termomasse). Røret tettes i enden med for eksempel elektrikerteip og festes godt til underlaget. Føleren må plasseres midt mellom to sløyfer, og røret med føleren bør helst ikke krysse varmekabelen.

Termostat med romføler

Termostat med romføler blir ofte installert der kunden vil regulere varmen i ett eller flere rom. Ofte regulerer da én termostat flere varmekilder. Termostaten har i dette tilfellet føleren innebygd i selve styringsenheten. Når vi skal plassere en termostat av denne typen, må vi derfor ta hensyn til hvor vi føler varmen, og hvor den mest «stabile» plassen i rommet er. Vi kan altså ikke plassere en termostat med innebygd føler på 1,1 meter inntil lista ved en dør. Da vil termostaten bli påvirket av trekk og kulde fra andre omgivelser enn det rommet den er satt til å styre. En termostat med romføler plasserer vi derfor på ca. 1,7 meter (i ansiktshøyde) sentrert i rommet.

CC BY-SASkrevet av Steinar Olsen.
Sist faglig oppdatert 09.05.2018

Læringsressurser

Varme og varmestyring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs