Klima – gjennomsnittlig vær over tid - Energi- og styresystemer (EL-ELE vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Klima – gjennomsnittlig vær over tid

Vi kan observere hvordan været forandrer seg fra dag til dag, eller år til år. For å kunne observere klimaendringer må vi analysere været i perioder på over 30 år.

En kald vinter betyr ikke at vi kan avlyse global oppvarming

Noen ganger kan man høre folk si at de ikke tror det kan være global oppvarming, fordi det var jo så kaldt i fjor! Været kan forandre seg mye på kort tid, både gjennom uker eller år. For å kunne se trenden på utviklinga må vi zoome ut og se mange år under ett. Meteorologer og klimaforskere ser på gjennomsnittsværet over en periode på 30 år, før de snakker om endringer i klimaet.

Videoen under viser hvordan konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren har endret seg i vår tid og tilbake til førhistorisk tid.

Video: Denne animerte grafen viser hvordan CO2-konsentrasjonen har endret seg i atmosfæren opp gjennom historien og fram til i dag. / Begrenset bruksrett

Man ser tydelig at CO2-nivået går opp og ned på kort sikt, samtidig som nivået stiger sakte, men sikkkert, med tida. Zoomer man ut, og ser på perioden fra 800 000 år før Kristus og fram til i dag under ett, ser vi en dramatisk endring.

Diskuter

  1. Den røde grafen viser hvordan CO2-konsentrasjonen endrer deg. Hvorfor stiger og synker grafen med jevne mellomrom, tror du?
  2. Når forskerne måler CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, brukes avanserte instrumenter. Hvordan kan man da vite hva CO2-konsentrasjonen var for eksempel 300 000 år før Kristus?
  3. Skalaen på y-aksen starter ikke på 0. Hvilken effekt får dette på hvordan vi oppfatter grafen?
  4. Forsøk om du kan tidfeste den industrielle revolusjon ut fra grafen.
  5. Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren har gått mye opp og ned gjennom tidene. Hva er spesielt med det som skjer med CO2-konsentrasjonen i vår tid?

Relatert innhold

Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 31.01.2023