Saging
Teknisk sett er saging en sponfraskillende bearbeidingsmetode hvor vi bruker et verktøy for å utføre rettlinja eller roterende skjærebevegelser. Saging kan utføres med både håndsager og maskinelle sager, og det fins mange ulike typer sager innenfor begge kategoriene. Nedenfor kan du lese mer om baufil og båndsag.
Baufil
Ei baufil er et eksempel på ei håndsag. Baufila brukes til å sage en rekke materialer, men oftest metaller.
Når du skal bruke ei baufil, skal tennene som regel peke framover, men noen arbeidsoperasjoner kan kreve at tennene peker bakover. Du må også legge trykk på buen når du fører bladet i skjæreretningen. Husk at minst tre tenner må være i inngrep samtidig, ellers blir belastningen per tann så stor at tennene på bladet knekker.
Båndsag
På ei båndsag er sagbladet er utforma som et bånd, som roterer mens arbeidsstykket står stille. Båndsager kaller vi gjerne også kaldsager eller kappsager.
Båndsaga består i hovedsak av en motor, selve sagbladet og ei festeinnretning for arbeidsstykket. I tillegg har båndsaga kjøling i form av kjølevæske og et stativ for lengre arbeidsstykker.
Se videoen nedenfor for å få mer informasjon om hvordan du bruker ei båndsag.
Risikomomenter
Båndsaga er en stor og kraftig maskin som kan være farlig å bruke. Det er derfor viktig at du kjenner til de ulike risikomomentene.
Risikomomentene kan deles inn i tre kategorier: mekaniske, kjemiske og termiske risikomomenter. De mekaniske risikomomentene består av det roterende sagbladet og arbeidsstykket som kan falle ned. Kjølevæska utgjør et kjemisk risikomoment, siden den inneholder kjemikalier som er skadelige å få på huden, i øynene og i munnen. Varmen som utvikles når du sager i arbeidsstykker, er et termisk risikomoment. Både verktøyet, arbeidsemnet og sponen kan bli veldig varme, så vær forsiktig så du ikke brenner deg.
Hvis du skal sage i store arbeidsemner, kan du også måtte løfte tungt og utsettes for uheldige arbeidsstillinger.
Husk at du må gjennom dokumentert sikkerhetsopplæring (DSO) før du får lov til å bruke maskiner som båndsaga. Se egne artikler om dokumentert sikkerhetsopplæring.