Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Lag sjokoladekuler

Dere skal lage sjokoladekuler, men dere får bare bruke ei kjøkkenvekt for å måle opp ingrediensene, og i oppskriften brukes det mange ulike måleenheter!
Sjokoladekuler med kokos stablet på et fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag sjokoladekuler

Følg oppskriften under og lag sjokoladekuler. Når dere skal måle opp hvor mye dere trenger av hver ingrediens, har dere bare lov til å bruke ei kjøkkenvekt.

Oppskrift på sjokoladekuler

Ingredienser

  • ½ kopp smør

  • ¼ oz kakao

  • 4 ss sukker

  • 3 dl havregryn

  • 15 ml vann

  • kokos til pynt

Tenk igjennom ...

Veier 1 liter vann det samme som 1 liter smør?

Slik gjør dere

  1. Finn ut hva de ulike måleenhetene betyr, og regn om mengdene i oppskriften til masse i gram.

  2. Vei opp rett mengde av hver ingrediens.

  3. Bland alle ingrediensene, unntatt kokos, godt.

  4. Rull massen til kuler og rull dem i kokos.

  5. La kulene stå på et kaldt sted mens dere jobber med oppgavene nedenfor.

Oppgaver

  1. Regn ut

    • næringsinnhold per kule

    • næringsinnhold per 100 gram

  2. Foreslå andre ingredienser dere kunne valgt for å gjøre sjokoladekulene sunnere. Begrunn hvorfor dette gjør kulene sunnere.

  3. Tenk dere at dere skal pakke alle kulene dere har laget, i én eske.

    • Hvor stort må volumet av esken være? Hvor mye emballasje trenger dere?

    • Finn ut hvilke krav som stilles til emballasje som skal inneholde matvarer. Hva må dere tenke på når dere skal lage emballasje til sjokoladekulene? Se artikkel om emballasje og mat.

    • Lag et tiltalende design på emballasjen. Få fram om sjokoladekulene deres er sunne/økologiske/Fairtrade eller annet som gjør dem "spesielle". Se artikkel om emballasje og produktmerking.

    • Lag en etikett med næringsinnhold. Husk merking av eventuelle allergener. Se Mattilsynets side om merking av allergener.

Rapport

Lag en rapport over det dere har gjort.

Dette må være med i rapporten:

  • utregninger (vekt og næringsinnhold, emballasje)

  • utstyrsliste

  • framgangsmåte

  • bilde/figur

  • endringsforslag som gjør sjokoladekulene sunnere

Relatert innhold

Emballasje er det et produkt er pakket inn i. Hensikten med emballasje på mat kan være å forlenge holdbarheten, gi informasjon og reklamere.

Tips til læreren

Rapporten kan brukes som tverrfaglig vurdering i naturfag og matematikk.

CC BY-SASkrevet av Nina Mari Wagner.
Sist faglig oppdatert 25.09.2022

Læringsressurser

Næringsstoffer