Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Oppsummeringsoppgaver om næringsstoffer

Disse oppgavene tar deg gjennom hovedpunktene i emnet om næringsstoffer som får kroppen til å fungere. Oppgavene egner seg godt til repetisjon og gir deg en fin sjanse til å teste hva du har lært, og finne ut hva du kanskje bør øve litt mer på.

Oppgave 1. Sorter næringsstoffene

Alternativ til oppgave 1

Lag et tankekart med næringsstoffer som sentralt begrep, og forsøk å koble på så mange som mulig av disse begrepene:

  • polysakkarider

  • karbohydrater

  • gir energi

  • mineraler

  • monosakkarider

  • mettet fett

  • umettet fett

  • gir ikke energi

  • disakkarider

  • vitaminer

  • vann

Oppgave 2. Kan du karbohydratene?

Oppgave 3. Har du kontroll på proteinene?

Kjede med kuler med bokstavkombinasjoner går gradvis over til å bli en spiral som i sin blir til flate flak. Spiralene og flakene bukter seg inn i hverandre. Fire ulike samlinger av spiraler og flak ligger inntil hverandre. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bruk bildet, og lag en forklaring til det. Forklaringen må inneholde følgende:

  • proteinenes byggesteiner
  • de ulike proteinstrukturene
  • hva som bestemmer proteinenes egenskaper og funksjon
  • minst to eksempler på ulike proteiner

Oppgave 4. Fullfør teksten om fett

Oppgave 5. Påvisningsreaksjoner

Hvilke næringsstoffer innholder matvarene mye av, og hva kan du bruke for å påvise dem?

Oppgave 6. Flervalgsoppgaver om vitaminer og mineraler

Oppgave 7. Har du kontroll på vann som næringsstoff?

Oppgave 8. Øvingsoppgaver

  1. Hva er hovedoppgavene til de ulike næringsstoffene?
  2. Hvorfor bør vi spise mat som inneholder cellulose, når kroppen ikke kan bryte det ned?
  3. Hva betyr det at noen aminosyrer og fettsyrer er essensielle?
  4. Hva skjer med næringsstoffer som vi spiser, og som kroppen ikke har behov for?
  5. Hva bestemmer hvilke egenskaper proteinene får?
  6. Lag en oversikt over de ulike vitaminene. Fyll ut deres funksjon i kroppen og hva som er gode kilder til de ulike vitaminene.
  7. Hva er forskjellen på vannløselige og fettløselige vitaminer?
  8. Hva er forskjellen på vitaminer og mineraler?
  9. Hvorfor regnes vann som et næringsstoff?
  10. Hva er fordøyelse?

Oppgave 9. Hva kan du om fordøyelsen?

Alternativ til oppgave 9

Tenk deg at du spiser ei brødskive. Lag en oversikt som viser de ulike organene som er involvert når du fordøyer brødskiva i den rekkefølgen de deltar.

Er det noen organer som er vanskelig å plassere inn i den riktige rekkefølgen? Forklar.

Oppgave 10. Fra produksjon til bruk av energi

CC BY-SASkrevet av Camilla Øvstebø .
Sist faglig oppdatert 24.03.2024

Læringsressurser

Næringsstoffer