Forsøk: Enzymer i spytt
Hensikt
I dette forsøket skal du
- undersøke om spytt påvirker sukkerartene før vi svelger maten
- få erfaring med hvordan vi kan bruke jodløsning og Fehlings væske til å påvise ulike karbohydrater
Metode
Fehlings væske er en klar blå væske som består av Fehling A og Fehling B. Denne blandingen brukes til å påvise ulike sukkerarter. Væsken blir mursteinsrød når den varmes opp i en blanding med monosakkarider og disakkaridene maltose og laktose.
Jodløsning (jod-kaliumjodidløsning) påviser polysakkaridet stivelse ved fargeomslag til mørkeblått/svart
Utstyr, løsninger og kjemikalier
- Fehlings væske (Fehling A og Fehling B), ev. Benedicts løsning
- jodløsning (1 %)
- grovt knekkebrød
- reagensglass (4 per gruppe)
- begerglass med vann
- varmebad (100 grader)
- morter til knusing av knekkebrød
- stivelsesløsning for å teste reaksjonen før forsøket
- glukose løst i vann for å teste reaksjonen før forsøket
- maltekstrakt og melk for å teste reaksjonen før forsøket
Før du starter forsøket
- Gjennomfør risikovurdering. Husk både sikkerhet og avfall. Fehlings væske er sterkt etsende (5 % NaOH), og kobberioner er farlig avfall.
Planlegg og gjennomfør en forundersøkelse som gir deg et sikkert utgangspunkt for å tolke resultatene.
På bildet øverst i artikkelen ser du hvordan Fehlings væske reagerer med ulike konsentrasjoner av glukose, men hvordan vil den reagere med maltose og laktose?
Løs opp litt maltekstrakt og melk i vann i hvert sitt reagensglass.
- Tilsett Fehlings væske, og sett deretter reagensglassene i kokende vannbad.
- Hvis du har tid, kan du gjøre det samme med glukose og vanlig rørsukker.
- Huske å merke glassene!
- Bruk resultatene fra forundersøkelsen til å tolke resultatet i forsøket.
Framgangsmåte
- Merk reagensglassene A, B, C og D.
- Knus 1/2 knekkebrød i en morter.
- Fordel pulveret fra det knuste knekkebrødet i to reagensglass: A og B. En spiseskje er nok.
- Tygg en knekkebrødbit i minst 3 minutter, og fordel massen på reagensglassene C og D.
- Etterfyll med vann til alle 4 reagensglassene er halvfulle.
- Tilsett 2–3 dråper jodløsning i reagensglass C og D.
- Tilsett Fehlings væske i reagensglass B og D til de blir 2/3 fulle.
- Sett reagensglass B og D i kokende vannbad i cirka 5 minutter.
Dokumentasjon
- Observer og beskriv resultatet.
Drøft eventuelle feilkilder, og skriv en konklusjon.
- Hvilke typer karbohydrater inneholder knekkebrødet du brukte?
- Hvordan påvirket tyggingen resultatet? Forklar!
Bruk gjerne en tabell til å registrere resultatene
Glass | Innhold | Reaksjon med jodløsning | Reaksjon med Fehlings væske |
---|---|---|---|
A | Knekkebrødpulver | --- | |
B | Knekkebrødpulver | --- | |
C | Tygd knekkebrød | --- | |
D | Tygd knekkebrød | --- |