Hopp til innhold

Spillefilm

Tesla

Tesla er en biografisk spillefilm fra 2020 med kjente skuespillere som Ethan Hawke og Kyle MacLachlan i hovedrollene. Utfordringene står i kø når Nikola Tesla prøver å realisere et nytt og revolusjonerende elektrisk system.

Nikola Tesla

Nikola Tesla ble født i 1856 i en liten landsby i det som nå er Kroatia. Som ungdom viste Tesla raskt ferdigheter i realfag. I 1884 emigrerte 28 år gamle Tesla til USA.

Tesla er kjent for å ha laget de første store og pålitelige vekselstrømgeneratorene. Han fant også opp annet elektromagnetisk utstyr, slik som for eksempel trådløse lyspærer.

Om filmen

Filmen følger Teslas karriere fra han får sin første jobb ved Edisons maskinfabrikk. Thomas Edison (Kyle MacLachlan) gir uttrykk for at han ikke liker Tesla særlig godt, og arbeidsforholdet her blir kortvarig. Der Edison mener likestrøm er framtiden, er vekselstrøm Teslas store visjon.

Teslas vei videre blir både krevende og spennende. Han lures av investorer og har mektige rivaler, og i en periode jobber han som grøftegraver. Selv om Teslas liv til tider er vanskelig, så slutter han aldri å videreutvikle oppfinnelsene sine.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson og Ida Marie Stokkelien. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.09.2021

Læringsressurser

Energi og bærekraft