Hopp til innhold

Fagstoff

Elektrisk energi og effekt

Hvordan føles det å se at batteriet på mobiltelefonen nærmer seg tomt? Ofte skjer det når det passer som dårligst. Det haster å finne lader og en stikkontakt, og oppladingen bør skje så raskt som mulig!
Hånd holder smarttelefon med flatt batteri. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Elektrisk energi og effekt

Elektrisk strøm er elektroner i bevegelse. Når batteriet på mobiltelefonen holder på å bli tomt, kobler du den til en stikkontakt, og nye elektroner leveres fra strømnettet.

Du kan fortsette å bruke telefonen mens batteriet lades. Hvor raskt batteriet kan lades opp og lades ut, er avhengig av hvor mye energi telefonen bruker, og hvor høy spenning batteriet tåler under opplading.

  • Elektrisk strøm er elektroner i bevegelse.
  • Spenning er det som driver elektronene gjennom lederen.
  • Effekt er mottatt eller avgitt elektrisk energi i løpet av en gitt tid.


Motstand gjør at elektronene mister energi

Når elektronene beveger seg gjennom en elektrisk krets, vil de møte motstand (resistans), som hindrer bevegelsen. Det gjør at elektronene mister energi. Denne energien kan bli brukt til lys på skjermen, lyd og varme. Den elektriske energien har evnen til å utføre et arbeid, altså å få telefonen til å fungere.

Spenningsforskjell

En mengde batterier. Foto.

Spenningsforskjellen mellom positiv og negativ pol på batteriet i mobiltelefonen gjør at elektronene vandrer i kretsen og kan utføre arbeid. Etter hvert vil batteriet bli tømt. Det betyr at den negative polen i batteriet ikke kan levere flere elektroner, og batteriet må lades opp på nytt.

I denne filmen får du forklart hvordan et batteri fungerer.

Symboler og enheter

Elektrisk strøm (I) måles i ampere, A.

Spenning (U) måles i volt, V.

Effekt (P) måles i watt, W.

Resistans (R) måles i ohm, Ω.

Elektrisk energi (W) måles i joule J eller wattsekund Ws.

Hurtiglader – flere elektroner per minutt

Dersom du har en hurtiglader til mobiltelefonen din, vil du oppleve at en opplading går mye raskere enn det som var mulig for noen år siden. En hurtiglader leverer flere elektroner per minutt, effekten blir større, og batteriet lades raskere.

Samtaleoppgave

  1. Jobb sammen i grupper. Skriv ned en forklaring på begrepene elektrisk strøm, effekt og energi.
  2. Elbiler drives fram av batterier. Bruk ordene strøm, effekt, resistans og energi til å gi en enkel forklaring på hvordan en elbil lades og utlades.
  3. Prøv å bruke de samme ordene til å forklare hvorfor det går raskere å lade bilen med en hurtiglader enn fra en vanlig stikkontakt.
CC BY-SASkrevet av Nina Mari Wagner. Rettighetshaver: Nina Mari Wagner
Sist faglig oppdatert 27.02.2020

Læringsressurser

Energi og bærekraft