Hopp til innhold

Spillefilm

The Current War

The Current War er et historisk kostymedrama om den første store teknologikrigen. Vi blir med tilbake til slutten av 1800-tallet. Thomas Edison og George Westinghouse konkurrerer om hvilket elektrisk system som skulle bli standard i den moderne verden.

Om filmen

The Current War er inspirert av virkelige hendelser. På slutten av 1800-tallet er verden fremdeles mørklagt, og lyses kun opp av ild.

Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) og George Westinghouse (Michael Shannon) har utviklet hvert sitt elektriske system. De konkurrerer nå om å vinne det amerikanske markedet. På hver sin kant forsøker de to å overbevise investorer, og den amerikanske presidenten, om at deres løsning er den beste og tryggeste.

Kampen mellom Edison og Westinghouse når sitt høydepunkt da det skal bestemmes hvem som skal være strømleverandøren til verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Oppfinneren Nikola Tesla spilte en viktig rolle i strøm-kappløpet, og dukker også opp i The Current War. Tesla er kjent for å ha laget de første store og pålitelige vekselstrømgeneratorene. Tesla jobbet først for Edison og senere for Westinghouse.

Idealer og ego

I tillegg til å handle om elektrisitet og om strømkrigen på slutten av 1800-tallet er The Current War en film om ny teknologi, ideer og maktkamp og om hvordan menneskers ego kan komme i veien for idealer.

Konflikten mellom ideal og ego kommer til utrykk i måten Thomas Edison framstilles på i filmen. Edison virker som en idealistisk familiemann med en drøm om å hjelpe menneskeheten gjennom oppfinnelsene sine. Men utover i filmen drives Edison stadig mer av makt, av målet om å vinne strømkrigen og av berømmelse. Han klarer ikke å se at hans elektriske system kanskje ikke er den beste løsningen likevel.

Relatert innhold

Historien om oppfinneren Nikola Tesla og hans revolusjonerende vekselstrømsmotor.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 03.02.2022

Læringsressurser

Energi og bærekraft