Hopp til innhold

Fagstoff

Fysiske sikkerhetstiltak

Med fysisk sikkerhet mener vi for eksempel vegger, golv, tak, dører, låser og vinduer. Disse delene av en bygning danner selve grunnlaget for å hindre tap av verdier.
Piggtrådgjerde. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi må ha vegger og tak for å hindre at for eksempel tv-en eller mopeden vår blir ødelagt av snø og regn. Vi låser også inngangsdøra for å hindre at uvedkommende tar seg inn i hjemmet vårt. På samme måte låser industribedriftene dører og porter for å hindre uvedkommende i å stjele eller forårsake skade på eiendommen.

Fysiske sikkerhetstiltak

Det finnes en rekke ulike fysiske sikkerhetstiltak som kan tas i bruk for å sikre liv og eiendom:

Gjerder

Gjerde.

Et gjerde markerer tydelig en grense for uvedkommende eller tilfeldig passerende. Gjerder er et viktig sikkerhetstiltak for mange bedrifter. Jo høyere gjerdet er, desto vanskeligere er det å passere, og desto tydeligere markerer det graden av sikkerhet.

Lys

Utelys

I mørket er alle katter grå, heter det i et ordtak. Det vil si at det er vanskelig å bli gjenkjent når det er mørkt. Dersom vi monterer lys som tenner seg ved bevegelse, eller sørger for godt lys på alle fasader hele tida, vil det være mye vanskeligere å bryte seg inn i et bygg. Lys er et enkelt, rimelig og effektivt tiltak for å forebygge hærverk og innbrudd.

Innganger/porter

Port

Porter og dører er fysiske stengsler av bygningen. Dersom vi har gode låser, er de enda vanskeligere å forsere. Husk at karmer og hengsler må være like solide som låsene.

Vegger, tak og golv

Vegg.

I en bygning som skal sikres, må det være like solide vegger, golv og tak som dører, vinduer og låser. Det hjelper ikke å ha solid lås hvis det er enkelt å bryte seg inn gjennom veggen ved siden av. Det hjelper heller ikke å ha sikkerhetsglass i vinduet hvis det er lett å ta ut karmen med hele vinduet inni. Det samme gjelder golv. Mange ganger har tyver brutt seg inn gjennom golv og tak i stedet for å prøve seg på den solide døra eller veggene.

Glassvinduer/ dører

Glassdør.

Det finnes mange typer vindusglass. Enkelte typer er lette å knuse, andre er umulige. Gullsmedbutikker har spesielle krav til motstanden i glasset i butikkvinduer. Det skal ikke være mulig å bryte seg inn gjennom glasset med lett håndverktøy uten å bruke lang tid.
Dører er en svært vanlig innbruddsvei, bl.a. fordi de ofte er lett tilgjengelige. Dører finnes i utallige varianter: tykke, i heltre, med stålinnlegg osv. Husk at det er liten vits i å ha en solid dør dersom det er vindu i døra som lett kan knuses, slik at en kan bruke hånda til å vri om låsen på innsiden.

Rømningsdør

Rømningsvei.

Rømningsdører er et krav i bygninger der mennesker oppholder seg. Det vil si at det skal være mulig å åpne dørene i nødsfall i forbindelse med evakuering. Skulle det begynne å brenne inne, vil alle ut med en gang. Dersom døra da ikke raskt lar seg åpne, blir det fort panikk og trengsel mot døra. Rømningsdører skal derfor slå utover og kunne åpnes med et enhåndsgrep.

CC BY-SASkrevet av Vegard Floor Søvik. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 01.11.2018

Læringsressurser

Sikkerhetstiltak