Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lag en lovlig god musikkvideo

Klarer du å skape en kreativ musikkvideo ved å hente "gratis" musikk og bilder fra internett? I dette oppdraget skal du øve deg i å finne klarert materiale og bruke det i egen produksjon.
Ungdom danser på gata. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdraget

Du skal skape en kreativ musikkvideo der noe av materialet har en eller annen form for Creative Commons-lisens (CC-lisens). Musikkvideoen skal være bygd rundt en låt som du finner og laster ned lovlig fra nettet. Bildene skal bygge opp under budskapet i låten. Du velger selv om det ferdige uttrykket skal være kunstnerisk eller mer virkelighetsnært.

1. Start med litt research

Let på nett, og sjekk ut ulike musikkvideoer. Bli inspirert!

Her kan du se mange ulike musikkvideoer

Om musikkvideoen

Musikkvideoer brukes for å promotere musikk og har etter hvert blitt en egen kunstform med stor variasjon i uttrykksmåter. Produksjonen av musikkvideoer begynte for alvor på 1960-tallet, da populærmusikk ble en viktig del av kulturen. Samtidig begynte fjernsynet å få stor utbredelse i Europa. I løpet av 1980-årene ble det utviklet et eget filmspråk for musikkvideo. I 1981 begynte MTV å sende i USA. Det var den første fjernsynskanalen som utelukkende sendte musikkvideoer. I dag ser vi musikkvideoer stort sett på internett, og YouTube er blitt en viktig distribusjonskanal.

2. Bli bedre kjent med CC-lisensene

Alle som skaper et åndsverk, har opphavsrett til sitt eget verk. Noen ganger vil du imidlertid tillate at materialet ditt kan brukes av andre. Da kan du merke bildene, videoene eller musikken din i en eller annen form for Creative Commons-lisens. Creative Commons-lisenser gir deg på ulike nivåer mulighet til å dele verkene dine med andre og til å bruke andres verk.

Tenk over

  • Hvilke nettsider kjenner du til der du kan laste ned lovlig, delbart innhold?
  • Hvorfor har vi Creative Commons?

Se videoen om åpne lisenser for åpne læringsressurser for å lære mer om Creative Commons-lisenser.

Video om åpne lisenser for åpne læringsressurser

3. Finn låten

Let på nett etter en låt som fenger deg. Under ser du noen tips til nettsteder der du kan finne delbar, gratis musikk. Du kjenner kanskje til flere steder?

4. Let etter bilder

Du kan søke etter bilder og videoer som er merket med Creative Commons, i et avansert Google-søk. På YouTube finner du innhold som er merket med Creative Commons, ved å bruke filtrene i søkefunksjonen.

Det kan være krevende å finne klarerte bilder og videoer. Husk at du også kan produsere egne opptak. Kanskje du vil filme noen som synger og danser? Eller mangler du andre bilder som kan passe til låten? Her er det bare å utfolde seg kreativt!

5. Sett sammen og publiser arbeidet ditt

Til slutt skaper du musikkvideoen i redigeringen. Tenk på klipperytmen, og bruk gjerne fargekorrigering eller andre visuelle effekter.

Når du er fornøyd med videoen, finner du en kanal der det er naturlig å publisere arbeidet ditt.

NB! Avklar med læreren din hvor mye av innholdet som må ha Creative Commons-lisens, og eventuelt hvor mye som kan være egenprodusert. Bestem også varigheten på musikkvideoen. Kanskje 60 sekunder er nok?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 05.05.2020

Læringsressurser

Regelverk og etisk refleksjon