Hopp til innhold

Fagstoff

Slik finner og bruker du hurtigtaster

Hurtigtaster gjør at du kan jobbe mer effektivt og behagelig når du skal redigere, designe eller skrive. Du reduserer antall klikk og sparer kroppen for slitasje. Her får du vite hvorfor du bør bruke hurtigtaster, og hvor du finner dem.
Google Docs har oversikt over flere hurtigtaster i nedtrekksmenyen. Skjermbilde.

Om hurtigtaster

En hurtigtast er en kommando med en eller flere taster som gjør at du raskere kan gjøre en operasjon i dataprogrammer, som å klippe og lime, lagre og å sette inn en hyperkobling.

Tekstbehandlingsprogrammer som Open Office og Word er ofte de første dataprogrammene du lærer. Allerede i disse programmene er det vanlig med hurtigtaster for å lagre (Ctrl+S), angre (Ctrl+Z) og å sette tekst i kursiv (Ctrl+K). I tillegg har vi gjengangerne merk alt (Ctrl+A), kopiere (Ctrl+C), og lim inn (Ctrl+V). I redigeringsprogrammer på en pc brukes ofte kommandoen Ctrl (control) og et tegn for handlingen. På mac brukes epleknapp (command).

Når du går inn i nedtrekksmenyer i dataprogrammer, vil du i noen tilfeller se at det står ett eller flere tegn helt til høyre (se bildet over). Det er hurtigtasten for hyppig brukte verktøy og funksjoner. Legg merke til og lær deg sentrale hurtigtaster i de dataprogrammene du bruker ofte.

Refleksjonsoppgave: Ditt forhold til hurtigtaster
 1. I hvor stor grad bruker du hurtigtaster?
 2. Hvilke hurtigtaster synes du er nyttige?
 3. I hvilke programmer synes du det er viktigst med hurtigtaster?
 4. Er det noen hurtigtaster du kunne tenkt deg, som ikke finnes i dag?

Hvorfor bruke hurtigtaster

Arbeid på datamaskinen blir mer og mer sentralt i arbeidslivet og i skolen. I noen yrker brukes datamaskin som hovedverktøy, slik som i IT- og mediebransjen. Det fører til mange klikk, tastetrykk og bevegelser med datamus eller styreflate på en bærbar datamaskin. Det kan føre til at ledd og muskler får mye slitasje og gjør at du får vondt i arm, nakke eller skuldre. Det er viktig å passe på ergonomien når du jobber med datamaskin. Du jobber raskere og mer komfortabelt hvis du bruker hurtigtaster.

Tips til deg som jobber mye framfor skjerm

Når du jobber med datamaskinen, vær bevisst på hvordan du sitter og hvordan det kjennes ut i rygg og skuldre. Prøv å ha avslappede skuldre og pust godt. Ofte spenner du nakke- og skuldermuskulatur unødvendig mye når du jobber framfor skjermen.

Noen tips fra Arbeidstilsynet for arbeid ved dataskjerm:

 • Ha god nok pultplass til at du kan hvile underarmene mot arbeidsbordet.
 • Varier arbeidsoppgaver.
 • Ta korte pauser.
 • Juster lys og kontrast, sterkt skjermlys kan være slitsomt å se på.
 • Datamusen bør ha form som passer i hånden.
 • Bruk hurtigtaster.
 • Stol må være regulerbar.
 • Tastatur bør være ganske flatt for å unngå tung stilling for håndledd.

Dette er et utvalg av punktene fra oversikten til Arbeidstilsynet.

Slik finner du hurtigtastene

Det er mange måter å finne fram til hurtigtastene i dataprogrammene du bruker.

1. Finn hurtigtaster i nedtrekksmenyene i verktøylinja

Først og fremst finner du hurtigtastene i de ulike nedtrekksmenyene i verktøylinja oppe i programmene. Gå inn på et av valgene bortover, som “fil” eller “rediger". Da får du opp en meny med en rekke funksjoner. Se så helt til høyre i hver linje, der vil du se hurtigtasten hvis det finnes en hurtigtast for denne funksjonen.

I lydprogrammet Audacity finner du hurtigtaster i nedtrekksmenyen. Skjermbilde.

2. Finn hurtigtast ved å holde peker over ikon

En annen måte å finne hurtigtaster i programvare på, er å holde musepeker over et ikon i programvaren. Hvis det er en hurtigtast, dukker det opp en liten tekstboks oppå ikonet med hurtigtasten. I verktøylinja oppe i skriveprogrammer er det flere ikoner, som B/F(bold, fet skrift) og I/K (kursiv). Ved å holde musepekeren over bokstavikonet får du vite hurtigtasten hvis det finnes. I lyd- og videoredigeringsprogrammer er det vanligvis en hurtigtast for klipping, og ikonet er ofte en saks (Audacity, Ctrl+X) eller et barberblad (Premiere Pro, C og Audition, R).

3. Finn oversikt over hurtigtaster i programmet

Mange dataprogrammer har også oversikter over hurtigtastene sine. Denne finner du ofte ved å gå inn i hjelp-menyen øverst på verktøylinja, og mange programmer har søkefunksjon der du kan søke opp dette.
Bildet under viser hvor du finner en oversikt over hurtigtaster nederst i hjelp-menyen i det gratis skriveprogrammet Google Docs.

Du kan finne oversikt over hurtigtaster i de fleste programmer. Gå via fanen "hjelp" i Google Docs.
Hurtigtaster for viderekomne

Det er også en mulighet å lage dine egne hurtigtaster i flere programmer.

I utgangspunktet bør du bruke hurtigtastene som er satt opp i programmene. Hvis du jobber i medieprogramvare eller IT-programvare, bør du holde deg til industristandardene. Hvis du skal jobbe i et mediehus i redigeringsrom, må du ikke klusse med hurtigtastene.

I noen programmer kan det være forskjeller på hurtigtastene for å gjøre et klipp eller å angre et steg, for eksempel. Her kan det være nyttig å endre en spesifikk hurtigtast i det programmet som avviker fra de fleste programmene du bruker. Slik kan du få hurtigtastene til å være ekstra nyttig for deg i ditt arbeid, fordi du slipper å bruke to ulike kommandoer for samme operasjon.

I Word kan du justere dette ved å gå inn i fil->alternativer->tilpass båndet. For å finne eksakt framgangsmåte kan du bruke hjelpfunksjon og søke på “tilpasse hurtigtaster”. Skulle du angre valg av hurtigtast, kan du endre denne direkte eller velge “tilbakestill”, da får du tilbake hurtigtastene til standardoppsettet.

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 27.11.2019

Læringsressurser

Verktøykasse IM