Hopp til innhold

Verktøy og mal

Hurtigtaster i medieprogramvare

Hurtigtaster forenkler og gjør arbeid i medieprogrammer langt mer smidig, behagelig og effektivt. Her finner du en oversikt over sentrale hurtigtaster i medieprogramvare.
Nært bilde av et tastatur med fokus i sentrum. Bilde
Åpne bilde i et nytt vindu

Her finner du en oversikt over sentrale hurtigtaster som er mye brukt programvare i mediefagene. Hva du bruker programmet mest til, vil påvirke hvilke hurtigtaster som er mest nyttige for deg. Om lag 80 prosent av datamaskinbrukere på verdensbasis bruker pc, mens om lag 15 prosent bruker Mac, i følge Statcounter (september 2019). Derfor er oversikten laget med hurtigtaster for pc-brukere.

I denne oversikten finner du hurtigtaster i fotoredigeringsprogrammene Photoshop og Gimp, designprogrammene Illustrator og InDesign, videoredigeringsprogrammet Premiere, animasjonsprogrammet After Effects og lydprogrammene Audacity og Audition.

Foto (Photoshop og Gimp)

Adobe Photoshop er bransjeprogrammet for bilderedigering. Gimp er et gratis og åpent bilderedigeringsprogram som kan hentes ned fra Gimps nettside. Den har delvis samme funksjonalitet som Photoshop.

To tabeller med hurtigtaster i fotoprogrammene Photoshop og Gimp. Disse står nedover i to tabeller. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grafisk design (InDesign og Illustrator)

Det vanligste programmet for å jobbe grafisk med å kombinere tekst og bilder, er InDesign. Hvis du skal lage logoer eller uttrykk som du ønsker å ha i vektor slik at det kan bli stort, eller muligheten til å lagre i svg-format, bruker du Illustrator.

To tabeller med to kollonner og femten rader med oversikt over hurtigtaster i InDesign og Illustrator. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lydredigering (Audition og Audacity)

Audition er et lydredigeringsprogram laget av Adobe. Et gratis, åpent alternativ er lydredigeringsprogrammet Audacity, som kan lastes ned fra nettet.

To tabeller med fjorten sentrale hurtigtaster i Audition og Audacity. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Videoredigering og animasjon

Premiere er en mye brukt videoprogramvare, og det er en del av Adobe-pakken. After Effects kan brukes til å lage animasjoner eller kombinere video og grafikk.

To tabeller med fjorten hurtigtaster i programmene Premiere Pro og After Effects. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 14.05.2020

Læringsressurser

Verktøykasse IM