Hopp til innhold

Litterære tekster

Eksempel på synopsis

Synopsis til en kortfilm om Hans.

Introduksjon

I denne kortfilmen møter vi Hans. Han er hovedkarakteren. Vi møter han først i huset der han bor. Dette for best å kunne vise hvordan han er som person. Han har det rotete hjemme, og med å vise dette får vi fram at han ikke har det så lett. Han har det ganske rotete i sitt eget hode også.

Etter hvert ringer telefonen til Hans, og da blir vi presentert for hovedkonflikten i historien. Hans har lovet å skrive en stil for bestekameraten sin, Morten. Om han skriver stilen, får han 1000 kr, og de pengene trenger han sårt. Han har nemlig lånt 1000 kr av bestemoren sin og har sagt at han har pengene klar. Hun skal få dem igjen når han har vært i banken neste dag.

Dette er hovedkarakteren sitt mål. Normalt er Hans flink til å skrive festlige essays, men nå har han ikke fått det til. Morten ringer og sier at han må ha stilen senest neste morgen. Om han ikke får stilen, får ikke Hans pengene. Og da har han et forklaringsproblem for bestemoren. Introduksjonen gjør at vi forstår at Hans er en person som lyver mye.

Hoveddel (spenningen skal trappes opp)

Hans setter seg ned for å skrive. Da ringer telefonen igjen. Det er bestemoren. Hun inviterer på middag. Hans prøver å si at han ikke kan, men hun blir så skuffet at han sier ja likevel (antagonist).

Timene går, og Hans får ikke satt seg ned for å skrive før det er seint på ettermiddagen. Mens datamaskinen skrur seg på, går han for å hente seg cola i kjøleskapet. Halvannen liter går unna i løpet av ti minutter. Han starter på overskriften. ”Cola” står helt alene øverst i Word-dokumentet. Den korte lyden fra Facebook-chatten knepper, og Hans åpner vinduet for å se hvem det er. Det er Nina. Hans blir rød i kinnene og smiler. Hun vil ha han med på kino. Han skriver inn ”Ja”, sletter det, og skriver ”Nei, sorry, må arbeide”, men sletter det òg. Han sender til slutt ”J”, hun skriver tilbake ”J, snakkes om ti minutter, da” (enda en antagonist). Hans går ut døra.

Det er nesten midnatt når Hans kommer hjem igjen. Han trakter kaffe for å holde seg våken. Morten ringer. Hans lyver og sier han snart er ferdig. ”Cola” står fremdeles alene i dokumentet. Hans skriver inn ”Cola og kaffe”. Han bestemmer seg. Nå må han skrive. Han skrur av telefonen, logger ut av Facebook og starter å skrive om hvor vanskelig det har vært å skrive. Vendepunktet i filmen er her. Han har ingen annen vei å gå enn å skrive ned noe, slik at han kan levere en stil om noen timer.

Avslutning

Det er tidlig morgen. Hans setter punktum etter siste setningen. Det ringer på døra, Morten kommer rett inn. Hans skriver ut stilen og gir den til Morten, som vil lese gjennom før han betaler. Hans trommer nervøst med fingrene mens Morten leser.

Når Morten legger ned papiret, ser han på Hans. Her er klimaks i historien. Filmen er på sitt mest spennende. Vil Morten betale for stilen? Morten sier at han ikke kan betale for stilen, han kan ikke en gang levere inn noe så dårlig, så nå kommer han til å få anmerkning av læreren for å ikke levere til avtalt tid. Morten går, Hans sitter igjen og tar opp telefonen. ”Bestemor? Jeg må innrømme noe. Jeg har ikke pengene jeg skylder deg. Kan jeg gjøre noe for deg i stedet? Klippe plenen din? Rydde garasjen?” For første gang i filmen er Hans ærlig. Hovedkarakteren vår har endret seg.

CC BY-SASkrevet av Kristin Eriksen Vold.
Sist faglig oppdatert 04.03.2017

Læringsressurser

Videoproduksjon