Hopp til innhold
Fagartikkel

HMS-mål i petroleumsindustrien

Operatørselskapene påtar seg ansvaret for helse, miljø og sikkerhet og miljø i forbindelse med utvinningstillatelsen. Alle har ambisiøse mål for HMS-arbeidet og fokuserer på kontinuerlig forbedring.

Ambisiøse HMS-mål

Operatørselskapene, som Equinor, Aker BP, Shell, Exxon, ConocoPhillips og så videre, har det overordnede ansvaret for sikkerheten for feltene der de har vunnet utvinningstillatelsen.

Myndighetene, industrien og fagforeninger er enige om at det skal være strenge HMS-krav til petroleumsaktiviteter på norsk kontinentalsokkel. Under relatert innhold finner du en lenke til Havindustritilsynet, og der kan du lese mer om dette såkalte trepartssamarbeidet.

Det er også enighet om at HMS-standarden skal være under kontinuerlig forbedring. Dette er nedfelt i lovverket.

Rammeforskriften § 15

God helse-, miljø- og sikkerhetskultur

En god helse-, miljø- og sikkerhetskultur som omfatter alle faser og aktivitetsområder skal fremmes gjennom kontinuerlig arbeid for å redusere risiko og forbedre helse, miljø og sikkerhet.


Operatørselskapene har ambisiøse mål for sitt HMS-arbeid. "Nullvisjon" er et kjent begrep og beskriver mål om null skader, null dødsfall og null ulykker. Alle selskapene legger til grunn at det hele tiden arbeides for at HMS skal bli bedre – dette kalles kontinuerlig forbedringsarbeid. Ny teknologi eller nye arbeidsprosedyrer kan ofte forbedre HMS-standarden vesentlig. Selskapene forventer at alle ansatte bidrar til god HMS-kultur og -holdning.

Equinor sier følgende om sin nullvisjon:

Sikkerheten og tryggheten til våre medarbeidere, og integriteten til vår virksomhet, har høyeste prioritet. Vi mener at alle ulykker knyttet til mennesker, miljø og eiendeler kan forebygges.

HMS-kultur

Havindustritilsynet (Havtil) definerer HMS-kultur slik:

Kultur kan defineres som den kunnskap, de verdier, normer, ideer og holdninger som preger en gruppe mennesker. Vi kan få innsyn i kultur ved å se på hva folk gjør og høre på hva de sier. Det er nettop i forholdet mellom hva folk sier og hva de gjør, at det er mulig å få innsyn i virksomhetens HMS-kultur. Ord og handling må samsvare. Kultur handler ikke bare om kunnskap, verdier og holdninger. Kultur handler også om teknologi, økonomi, lover og regler og andre betingelser som påvirker oss i det daglige.

I definisjonen blir det lagt stor vekt på godt samsvar mellom det folk gjør, og det som blir sagt. Det betyr at alle som arbeider på norsk sokkel, skal bidra aktivt til at målene for HMS blir oppnådd. Den enkeltes oppførsel, holdning, samarbeid og etterlevelse av prosedyrer og sikkerhetsrutiner må alltid være i tråd med HMS-målene.

HMS og kvalitet

God kvalitet og god HMS henger sammen.

For å få god kvalitet på arbeidet er det nødvendig å følge prosedyrer og å utføre arbeidet på en sikker måte. God kvalitet er å gjøre arbeidet godt og grundig første gang for å slippe å gjøre ting om igjen. God kvalitet sammenfaller derfor med grunnlaget for god HMS: følge prosedyrer, ha god kommunikasjon i arbeidsteamet, innhente arbeidstillatelse og vurdere og redusere risiko.

Kilder

Equinor (u.å.). Helse, sikkerhet og sikring. https://www.equinor.com/no/sustainability/health--safety-and-security.html

Havindustritilsynet (2003). HMS og kultur. https://www.havtil.no/contentassets/9642e5ca1bb14023b4f59283d703f868/hmskulturnorsk.pdf

Rammeforskriften (petroleumsvirksomheten). (2010). Forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten og på enkelte landanlegg (FOR-2010-02-12-158). Lovdata. https://lovdata.no/forskrift/2010-02-12-158

Relatert innhold

CC BY-SA 4.0Skrevet av Anna Aabø. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 29.06.2018