Menneskets største oppfinnelse
"Språket er tankens kropp" – Friedrich Hegel
Å si at språk er en oppfinnelse er upresist. For akkurat hvor, når og hvorfor språket oppstod, er en ukjent gåte. Noen forskere mener at ulike språk oppstod på forskjellige tider ulike steder i verden. Andre mener at språket oppstod bare én gang – i menneskets vugge: Afrika.
At mennesket har undret seg over språket og dets utvikling i lang tid, viser historien om Babels tårn fra Bibelen. Ifølge denne fortellingen fra første Mosebok, snakket menneskeheten ett språk etter syndfloden . Men årsaken til at vi fikk ulike språk, var at menneskene bestemte seg for å bygge et tårn som skulle nå helt opp til himmelen. Gud satte lite pris på dette overmotet og skapte forskjellige språk for å splitte menneskeheten.
Språkforskere regner med at det finnes mellom 6000–7500 språk i verden. Antallet varierer, da skillet mellom dialekt og språk ikke alltid er like tydelig. Men visste du at flere språk er en utrydningstruet art? I verste fall kan så mye som halvparten av dagens språk dø ut innen 100 år. Hva tror du vil skje med norsk om 100 år?
Indoeuropeisk, uralsk, altaisk, tsjuktsji-kamtsjatkansk, dravidisk. Alt dette er navnet på språkfamilier. Alle verdens godt over 6000 språk deles inn i ulike språkfamilier. Språkforskere har sett på likheter og forskjeller i verdens språk og funnet ut hvilke som har felles opphav. Det er kanskje ingen overraskelse at norsk, svensk og dansk er nært beslektet, men visste du at norsk også er i familie med indisk?
Det norske språket hører til den germanske grenen av den indoeuropeiske språkfamilien. Språkforskerne mener at språkene i denne språkfamilien har utviklet seg fra et felles indoeuropeisk grunnspråk. Det finnes flere teorier om når og hvor det indoeuropeiske urspråket ble talt. Mange mener at de opphavlige indoeuropeerne bodde i et steppeområde nord og øst for Svartehavet minst 3 500 år f.Kr.
Vi har ingen skriftlige kilder som viser hvordan dette indoeuropeiske språket så ut, men språkforskerne har prøvd å rekonstruere det ved å undersøke og sammenligne både levende og døde enkeltspråk i språkfamilien.
Dersom du klikker på språktreet nedenfor, kan du se og lytte til andre språk enn norsk som hører til den germanske grenen av indoeuropeisk: