Hopp til innhold

Kortfilm

Bawke

Med Bawke fikk verden for alvor opp øynene for den norsk-kurdiske regissøren Hisham Zaman. Filmen har høstet over 40 priser både i inn- og utland etter premieren i 2005, og filmen er minst like aktuell den dag i dag.

Om filmen

Bawke er en norsk kortfilm som forteller historien om to kurdiske flyktninger fra Irak. De har lenge vært på flukt gjennom Europa og har et håp om å finne trygghet og beskyttelse i Norge.

Vi møter dem når de begynner å nærme seg målet for reisen. Det er ikke lett å være på flukt, men det er likevel først når de kommer til Norge, at problemene virkelig melder seg. Det ender med at faren må gjøre et vanskelig valg.

Filmen har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad (2005) og Amanda for beste norske kortfilm (2005). I 2010 ble filmen kåret til tiårets beste norske kortfilm av filmmagasinet Rushprints fagjury.

Viktig talerør

Etter utdannelsen ved Den norske filmskolen på Lillehammer og gjennombruddet med Bawke har Zaman regissert flere filmer med tematikk rundt det flerkulturelle Norge. Blant annet har han laget Brev til kongen (2014), Før snøen faller (2012) og Vinterland (2007).

Zaman kom selv til Norge som 17-årig flyktning fra den irakiske delen av Kurdistan, og mange har kalt ham et viktig talerør for etniske minoriteter.

Zaman sier selv han er opptatt av å lage filmer om mennesker, ikke flyktninger. Han mener det er viktig at man ikke ser på flyktninger som bare flyktninger, men som mennesker som en gang hadde et hjem, en skole og en jobb å gå til.

Relatert innhold

I «Bawke» møter vi en far og sønnen hans på flukt. De håper på et bedre liv i Norge. Se her for analyseoppgaver til filmen.

CC BYSkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshavere: Norgesfilm AS og Spillefilmkompaniet 4 1/2
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Kulturmøter og identitet