Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Å beskrive en følelse

Hvordan føler du deg når noen irriterer deg grenseløst? Det er dette du skal prøve å beskrive her. Klarer du å beskrive en følelse så presist at de andre i klassen forstår hvilken det er?
Nærbilde av irritert, men rolig jente som ser på en mann og måler ham med blikket. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En middags-scene mellom far og sønn

– Åssen gikk det på skolen i dag? spurte han spydig, mens han satte gaffelen i biffen.

Jeg kikka ned og lukka øynene. – Fint, svarte jeg kort og la som vanlig kjøttet til side. Tenk at han fortsatt ikke hadde lært at jeg hadde droppa kjøtt. Etter to år.

– Fint!? geipa han og kjørte kniven så hardt i kjøttstykket at tallerkenen ga fra seg en høy, gjennomtrengende lyd. Som vanlig. Han så på meg med olme øyne og tygde høylytt mens slimtråder gikk opp og ned i kjeften hans. Håra reiste seg på ryggen min, og magen knytta seg.

– Fikk 4+ på naturfagen. Skikkelig fornøyd, hviska jeg.

– Ja, det kan jeg tenke meg du er. Middelmådigheter kan jo være fornøyde med sånne karakterer, gomla han videre. Da han skulle svelge det ihjelpinte dyret han hadde i kjeften, satte det seg på tvers i halsen hans. Han åpna leppene og viste de røykegule tennene mens hele grisen kom ut på bordet igjen. Jeg beit tennene sammen og greip så hardt om bestikket at knokene blei hvite.

– Må visst en tur på do, smilte jeg falskt mens tennene fortsatt var så sammenbitte at kjakene verka.

Oppgave 1

Jeg-personen i teksten over er ordentlig irritert, men biter det i seg. Dette kommer tydelig fram i teksten uten at det står direkte.

Marker eller skriv ned de passasjene i teksten som viser jeg-personens irritasjon. Det kan både være

  • den ytre personskildringen av faren
  • beskrivelser av jeg-personens kroppslige følelser og tanker

Oppgave 2

Lag din egen irritasjonsskildring, men uten å bruke ord som "irritert", "sint" eller lignende. I stedet skal du vise hvordan følelsen kjennes på kroppen og ser ut.

Det å irritere seg grenseløst over noe, er en følelse som kan være morsom å skrive om. Som regel fungerer det aller best om du tenker på en person som faktisk irriterer deg. Tenk over, og skriv om hva det er hen gjør som irriterer deg grenseløst. Gjør dette ved å bruke disse framgangsmåtene:

  • Beskriv måten hen irriterer deg på. Bruk adjektiver og verb som får fram hvorfor dette er irriterende. I utdraget øverst på sida er det for eksempel måten faren tygger maten på som er grenseløst irriterende.
  • Skildre dine egne følelser når du ser på personen og handlingen denne personen gjør. Skriv om hvilke kroppslige reaksjoner du får. Jeg-personen i teksten over får både ståpels og biter tennene sammen. Alt er kroppslige reaksjoner som skal illustrere irritasjonen.

Tips: Gå gjerne sammen i grupper før dere setter i gang med skrivinga. Det kan være inspirerende å få andre innspill.

Diskuter, og skriv ned hva som irriterer dere, og hvordan det kjennes inni dere når andre ergrer dere enormt.

Oppgave 3

Velg en følelse som du syns du kjenner godt i kroppen. Det kan være glede, sorg, forelskelse, lykke eller noe annet. Prøv å beskrive denne følelsen uten å bruke ordet.

Gå sammen i grupper, og les for hverandre. Klarer dere å tippe hvilken følelse dere har beskrevet?

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 16.12.2019

Læringsressurser

Å skrive kreativt