HMS på kontoret
Utfordringer på kontoret
Kontoret blir oppfattet som et trygt sted å være når vi tenker på helse, miljø og sikkerhet. Men vi mennesker er ikke skapt for å sitte stille og utføre ensidig og statisk muskelarbeid. Kontorarbeid er preget av nettopp det, med skriving og lesing på skjerm, møter og annet stillesittende arbeid.
I tillegg til den ensidig belastningen er tørr luft, for mye støv, for høy temperatur, samt elektriske felt og støv rundt dataskjermen blant de vanligste årsakene til at arbeidstakere får plager eller blir syke.
Undersøkelser viser at arbeid på kontor har utfordringer med blant annet
- inneklima
- arbeid ved datamaskinen
- fysisk arbeidsmiljø
Inneklima er viktig for helsen
Dårlig inneklima på arbeidsplassen kan føre til nedsatt produktivitet. Tørr og dårlig luft, støv og for høy temperatur kan gi plager som trøtthet, hodepine, nese- og øyeirritasjoner og tørr hud. Kontorer i store byer har størst risiko. Et godt inneklima kan redusere helseplager og sykefravær.
Fysisk arbeidsmiljø
Arbeidsmiljøloven krever at bygninger og utstyr, lysforhold, støy, stråling og lignende skal være fullt ut forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd.
Ergonomi
Den fysiske utformingen av arbeidsplassen er viktig for å forebygge belastningsskader. Arbeidsplassen skal tilpasses slik at hver enkelt arbeidstaker får naturlige og hensiktsmessige arbeidsstillinger og -bevegelser. Arbeidsstol, bord og annet utstyr skal kunne reguleres, slik at det kan tilpasses den enkelte. Dette kaller vi ergonomi.
Langvarig arbeid ved dataskjermen kan gi helseplager i nakke, skuldre, øvre rygg, hode (blant annet rundt øynene), i over- og underarm, albue, håndledd og huden. Tiltak for å forebygge slike plager kan være:
- hev/senk-pult
- tilpasset stol
- eksterne dataskjermer
- databriller
- ergonomisk mus
Aktuelle lenker
Lenker fra Arbeidstilsynet