Hopp til innhold

Fagstoff

Kreativ og dokumentarisk skriving

God kildebruk og valg av presise ord og uttrykksmåter er særlig viktig ved dokumentarisk skriving. I kreativ skriving må du først og fremst jobbe med virkemidler og fortelleteknikker.
Kvinne skriver på sin bærbare datamaskin mens bokstaver flyr rundt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dokumentarisk skriving

  • Fakta og sannhet står i sentrum når du skriver dokumentarisk. Dokumentarisk betyr at innholdet baserer seg på virkeligheten, at påstander er sanne. Tenk på verbet “dokumentere”, som betyr å bevise at det du påstår er sant.
  • Formålet med dokumentarisk skriving er å formidle noe som er sant om virkeligheten.
  • Eksempler er reportasjer, nyhetssaker, kommentarer og offentlige informasjonssider på nett. Leksikonartikler, faktabøker, biografier og forskningsrapporter er andre eksempler. Når du skriver fagtekster på skolen, skriver du dokumentarisk. Du søker etter kilder, behandler dem kildekritisk og bruker dem som grunnlag for skrivearbeidet ditt.
  • Særlige utfordringer i denne sjangeren er å velge presise ord og uttrykksmåter. Det viktigste er at leseren forstår det som blir formidlet så riktig så mulig. Det skal ikke skapes misforståelser eller forvrengte sannheter og virkelighetsbilder.

Kreativ skriving

  • Kreativ skriving springer ut av arbeid med idéer eller kreative øvelser. At noe er kreativt, betyr at det er skapt i noens oppfinnsomme hode. Det kan være fantasi fra ende til annen, eller det kan være en beskrivelse av noe virkelig, der opplevelsen av teksten er viktigere enn en presis forestilling om det sanne.
  • Formålet med kreativ skriving er å gi opplevelser og påvirke følelser hos leseren. Det kan selvfølgelig også være å få utløp for idéer og følelser hos den som skriver.
  • Eksempler på kreativ skriving er manus, reklametekster, sangtekster og romaner.
  • Utfordringen i kreativ skriving er å bruke virkemidler som treffer leseren. Humoristiske virkemidler skal helst gjøre teksten morsom. Et filmmanus må ha en hovedperson som publikum får et forhold til. Et slagord bør treffe målgruppa.

Kreativ og dokumentarisk skriving

Mange sjangere befinner seg mellom kreativ og dokumentarisk skriving. I manuset til en dokumentarisk film eller en reportasje vil det som regel være innslag av kreative virkemidler. Skriver du godt dokumentarisk, bruker du kreativiteten din til å beskrive virkeligheten på en levende måte.

I kreative sjangere blir dokumentariske metoder brukt i research, og fakta kan brukes som virkemidler for å skape troverdige historier og knytte dem til virkeligheten.

CC BY-SASkrevet av Ragnhild Tønnesen og Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 04.06.2020

Læringsressurser

Veiledning i skrivearbeid