Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Fortellinger om urfolk

Velg deg et urfolk som du vil lære mer om. Hvordan lever de, hvilke kampsaker har de, og hvilke filmer og bøker er laget om dem?

Film om urfolk

Fordyp deg i en urbefolkning

Filmen Rabbit-Proof Fence (2002), av den australske regissøren Philip Noyce, handler om tre aboriginjenter i Australia som blir bortført fra familien sin på 1930-tallet. Jentene blir tatt av australske myndigheter og plassert på en anstalt for å lære seg å bli "ekte australiere". Dette var noe som skjedde med utallige aboriginbarn helt fram til 1970-tallet. Filmen er basert på boka Follow the Rabbit-Proof Fence av Doris Pilkington Garimara.

Rabbit-Proof Fence er sammen med filmer som Whale Rider, En gang var vi krigere (Once We Were Warriors) og Sameblod eksempler på filmer som på ulikt vis, og med ulike perspektiver, skildrer hvordan urfolk lever, og hvordan de har kjempet for å beholde språket sitt, landområdene sine og den tradisjonelle levemåten sin.

Oppgave

Velg deg først en urbefolkning som du ønsker å studere nærmere. Dette kan for eksempel være aboriginene i Australia, inuittene på Grønland, maoriene på New Zealand eller et amerikansk urfolk.

a) Hvordan lever de?

b) Hva er de viktigste kampsakene deres?

c) Hvilke filmer og bøker er laget om dem, og hva handler de om?

d) Er det noen innenfra eller utenfra urbefolkningen som har laget filmene/bøkene?

e) Hvordan tror du denne urbefolkningen vil leve om 30 år?

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 18.01.2023

Læringsressurser

Mediefortellinger om "de andre"