Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Fortellinger om urfolk

Velg deg ut et urfolk som du vil lære deg mer om. Hvordan lever de, hvilke kampsaker har de, og hvilke filmer og bøker er laget om dem?

Filmen Rabbit-Proof Fence (2002), av den australske regissøren Philip Noyce, handler om tre aborigin-jenter i Australia som blir bortført fra familien sin på 1930-tallet. Jentene blir tatt av australske myndigheter og plassert på en anstalt for å lære seg å bli «ekte australiere». Dette var noe som skjedde med utallige aborigin-barn helt fram til 1970-tallet. Filmen er basert på boken Follow the rabbit-proof fence av Doris Pilkington Garimara.

Rabbit-Proof Fence er sammen med filmer som Whale Rider, En gang var vi krigere (Once We Were Warriors) og Sameblod eksempel på filmer som på ulikt vis, og med ulikt perspektiv, skildrer hvordan urfolk lever, og hvordan de har kjempet for å beholde språket sitt, landområdene sine og den tradisjonelle levemåten sin.

Fortellinger om urfolk

Velg deg først ut en urbefolkning som du ønsker å studere nærmere. Dette kan for eksempel være aboriginene i Australia, inuittene på Grønland, maoriene på New Zealand eller et amerikansk urfolk.

a) Hvordan lever de?

b) Hva er de viktigste kampsakene deres?

c) Hvilke filmer og bøker er laget om dem, og hva handler de om?

d) Er det noen innenfra eller utenfra urbefolkningen som har laget filmene/bøkene?

e) Hvordan tror du denne urbefolkningen vil leve om 30 år?

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 18.01.2023

Læringsressurser

Mediefortellinger om "de andre"

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs

Kildemateriell