Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Lag et videoessay om sensorbasert journalistikk og utvidet virkelighet

Lag et videoessay der du veksler mellom å fortelle om og reflektere over temaet framtidas journalistikk og din egen mediehverdag. I et videoessay kan du leke med visuelle og auditive virkemidler og ta med seeren på en tankereise som vandrer hit og dit.
Jente justerer en mobiltelefon som er festet til et tripodstativ som står på et skrivebord. En gutt sitter ved siden av henne. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fase 1: Sett deg inn i temaet du skal belyse

I løpet av få år kan sensorer festet på klærne eller kroppen vår gjøre det mulig for nyhetsformidlere å skreddersy informasjon som er tilpasset situasjonen vi til enhver tid befinner oss i. Sensorbaserte nyhetsfortellinger er nyhetsfortellinger som er tilpasset ditt behov akkurat her og nå.

I tillegg kan det tenkes at nyhetsformidlerne tar i bruk AR-teknologi. Utvidet virkelighet (AR) er en teknologi som kan brukes til å legge til et lag med digitalt innhold over bildet du har av verden når du betrakter den gjennom for eksempel mobilkameraet ditt.

Hvordan blir morgendagens nyhetsjournalistikk, og hvordan vil innovative nyhetsfortellinger påvirke oppfatningen din av det som skjer, og av menneskene du omgir deg med?

Sett deg grundig inn i dette temaet. Du finner innføringsartikler her på NDLA, men du kan også søke etter mer informasjon på nettet.

Fase 2: Planlegg og produser et videoessay om framtidas journalistikk

Du skal nå lage et videoessay der du veksler mellom å fortelle om og reflektere over temaet framtidas journalistikk og din mediehverdag.

Målgruppa for videoessayet ditt er medieelever på din egen skole. Men du kan også vurdere om du vil publisere videoessayet som et innlegg i den offentlige samtalen om journalistikk og medieutvikling i sosiale medier.

I et videoessay kan du leke med visuelle og auditive virkemidler og ta med seeren på en tankereise som vandrer hit og dit.

For å lykkes med videoessayet må du jobbe grundig med tekstskapingen. Idealet er et lekent og kreativt språk, med bevisst bruk av virkemidler og god flyt. Manuset trenger ikke å følge en fast oppbygging eller rekkefølge, men du bør ha en gjennomgående idé eller rød tråd.

Når det skriftlige manuset er ferdig, må du lage et bildemanus som utgangspunkt for videoen du til slutt skal produsere.

Under "Relatert innhold" finner du støtteressurser til videre hjelp i arbeidet med videoessayet.

Lykke til!

Relatert innhold

Teknologi og digital medieutvikling har fått store konsekvenser for journalisten. Innovasjon og nyutvikling står sentralt i norske mediehus i dag.

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal og Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 07.04.2022

Læringsressurser

Journalistikk i ei ny tid