Vurder om teoriene er holdbare
Les mer om hvordan en faktasjekker jobber i artikkelen "Slik jobber vi" på Faktisk.no.
Hva kan en faktasjekker verifisere?
Hva er det en faktasjekker ikke kan si noe om, og hvorfor kan ikke alle utsagn faktasjekkes?
Hva er en konspirasjonsteori?
Velg en konspirasjonsteori fra oversikten i artikkelen "10 populære konspirasjonsteorier" hos ABC Nyheter. Hvordan vil du som journalist og faktasjekker gå fram for å avsløre at denne teorien er usann?
Hvordan ville du ha gått fram dersom du var forsker?
Forklar forskjellen på forskning og undersøkende journalistikk.
Vitenskapelige teorier bygger på forskning, men av og til kommer forskere fram til helt ulike teorier om ett og samme fenomen. Det finnes for eksempel ulike teorier om hvordan vi blir påvirket av vold i mediene.
De fleste medieforskere konkluderer med at det ikke finnes tydelige årsakssammenhenger mellom medievold og det at folk selv utøver fysisk vold mot andre. Men de mener at voldelige personer ofte tiltrekkes av voldelig medieinnhold i filmer og spill.
Psykologiprofessor Atle Dyregrov er uenig i dette. Han mener at psykologisk forskning klart viser at barn som spiller voldelige dataspill, har større risiko for å utvise aggressiv atferd og aggressive tanker.
Tenk deg at du er medieforsker. Hvordan ville du gå fram for å undersøke holdbarheten til disse to teoriene og avgjøre hvilken av dem som er mest sannsynlig? Lag en skisse for et forskningsprosjekt som har som mål å verifisere en av teoriene.
Relatert innhold
I denne fagartikkelen lærer du om begreper som teori, empiri og hypotese, og om hvordan forskning kan bidra til teoretisk innsikt.
I hvilken grad lar vi oss påvirke av sex, vold og «samfunnsskadelig» innhold i mediene?