Hopp til innhold
Fagartikkel

Fagarbeider i industriell matproduksjon

Fagarbeidere i industriell matproduksjon jobber i bedrifter som produserer forskjellige typer mat- og drikkevarer i en industrialisert prosess.
Industriell matproduksjon. Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Fakta

  • yrkesbetegnelse: fagarbeider industriell matproduksjon med fagbrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2, industriell matproduksjon vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en fagarbeider i industriell matproduksjon?

Som fagarbeider vil du kunne jobbe med alt fra produktutvikling til kvalitetssystemer for trygg matproduksjon. Du styrer produksjonslinjer med avansert teknologi og har ansvaret for laboratorieanalyser som skal ivareta mattrygghet.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • varemottak og kontroll av råvarer
  • planlegging og styring av produksjon fra start til slutt
  • betjening av maskiner og annet høyteknologisk utstyr
  • gjennomføring av kvalitetskontroller
  • bruk, vedlikehold og enkel reparasjon av maskiner og utstyr

En dyktig fagarbeider i industriell matproduksjon

  • har interesse for produksjonsprosesser

  • jobber nøyaktig og planmessig

  • er godt organisert

  • har gode kunnskaper om råvarer

  • har gode kunnskaper om datateknologi og produksjonsprosesser

Hvor kan jeg jobbe?

Næringsmiddelindustrien er stor og har derfor et arbeidsmarked med mange muligheter. Her kan du velge mellom produksjon av alt fra sjokolade, øl, mineralvann, vin, brennevin og hermetikk til iskrem og andre melkeprodukter, tobakk, kornprodukter og videreforedling av kjøtt og fisk. Industrien går i retning av færre, større og mer spesialiserte produksjonsanlegg og trenger stadig nye fagarbeidere.

Relatert innhold

CC BY-NC-SA 4.0Skrevet av FMO og FOHR.
Sist faglig oppdatert 23.06.2021