Fagarbeider i industriell matproduksjon
yrkesbetegnelse: fagarbeider industriell matproduksjon med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2, industriell matproduksjon vg3 (opplæring i bedrift i to år)
eventuell videreutdanning: fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
Som fagarbeider vil du kunne jobbe med alt fra produktutvikling til kvalitetssystemer for trygg matproduksjon. Du styrer produksjonslinjer med avansert teknologi og har ansvaret for laboratorieanalyser som skal ivareta mattrygghet.
Sentrale arbeidsoppgaver
- varemottak og kontroll av råvarer
- planlegging og styring av produksjon fra start til slutt
- betjening av maskiner og annet høyteknologisk utstyr
- gjennomføring av kvalitetskontroller
- bruk, vedlikehold og enkel reparasjon av maskiner og utstyr
En dyktig fagarbeider i industriell matproduksjon
har interesse for produksjonsprosesser
jobber nøyaktig og planmessig
er godt organisert
har gode kunnskaper om råvarer
har gode kunnskaper om datateknologi og produksjonsprosesser
Næringsmiddelindustrien er stor og har derfor et arbeidsmarked med mange muligheter. Her kan du velge mellom produksjon av alt fra sjokolade, øl, mineralvann, vin, brennevin og hermetikk til iskrem og andre melkeprodukter, tobakk, kornprodukter og videreforedling av kjøtt og fisk. Industrien går i retning av færre, større og mer spesialiserte produksjonsanlegg og trenger stadig nye fagarbeidere.