Hopp til innhold

Fagstoff

Del informasjon med QR-koder

QR-koder lar oss effektivt og enkelt dele og åpne innhold med mobilen. Lær deg tips og triks og kom i gang med QR-koder!
To elever står ved et ark med en QR-kode og skanner koden med hver sin mobil. Foto.
QR-kode i svart-hvitt. Grafikk.

En er grafisk. Du skanner koden med foto-appen på mobilen din eller en kodeleser og får opp informasjon.

Når brukes QR-koder?

QR-koder er nyttige å bruke når vi er på farten. QR-koder dukker opp når vi skal

  • finne reisetider og bestille billett på buss, båt eller tog

  • se meny og bestille mat på spisesteder

  • åpne nettsider, filer og PDF-er på en enkel og rask måte

  • finne mer info om noe vi ser (som en plakat med info om et arrangement)

  • registrere påmeldinger eller legge inn korte svar i skjemaer

En mobilskjerm viser nettsiden til Tine Kjøkken og oppskriften på smoothiegrøt med blåbær. I bakgrunnen står en melkekartong med QR-kode på et frokostbord. Foto.

Hvor passer det med en QR-kode?

Det passer best å bruke QR-koder når mobilen er den primære, digitale flaten, og når det er nettilgang. For eksempel passer det med QR-koder

  • på plakater, flyers og annonser i aviser

  • på steder der mange ferdes og har behov for en bestemt type informasjon knyttet til et sted, som på en togstasjon, en flyplass eller en skole, et bibliotek eller et sykehus

  • på emballasjen til matvarer, kosmetikk og elektronikk der QR-koden kan gi tilgang til info om bedriften eller produktet

  • på utstyr eller i bruksanvisninger der det er nyttig med mer informasjon, som en lengre guide eller en instruksjonsvideo

Hva må vi tenke på når vi deler QR-koder med andre?

  • Innholdet må være lett å åpne. Ikke del store, tunge filer som det tar lang tid å laste opp.

  • Innholdet må være kortfattet og tilpasset mobil. Tekster kan deles opp med punktlister, bilder bør ikke være for store, og videoklipp må ikke være så lange.

  • Ikke lag for store QR-koder. Printer vi ut en hel A4-side med QR-kode, er det vanskelig for QR-skanneren å skanne hele koden, og brukeren må gå bakover for å sikte inn koden.

  • La det komme tydelig fram hva det er QR-koden leder til. I stasjonsløp med QR kan postene være nummererte, og du kan gi kodene titler som sier noen om innholdet. Hvis det er videoklipp, kan du oppgi varigheten på klippene.

  • Bruk gode kontraster og gjør koden synlig, slik at det blir lett å se koden. Den skal skille seg ut fra bakgrunnen, og det skal være tydelig at det er en QR-kode.

God kontrast gjør QR-koden lettere å se

QR-koder med god til bakgrunnen er lettere å oppfatte og enklere å skanne. Svart kode på hvit bakgrunn har god kontrast (21 : 0), mens lyse farger som gul og lysegrønn har dårlig kontrastforhold med 1.06 : 1 og 1,27 : 1. Disse er vanskelige å se for personer med nedsatt syn, og de kan også være vanskeligere å skanne med mobil.

Seks QR-koder med ulike farger og ulike kontraster mellom farge og bakgrunn. Lyse farger har dårlig kontrast og er vanskeligere å oppfatte. Sort mot hvit bakgrunn har tydelig kontrast. Illustrasjon.

Studer QR-kodene og svar på spørsmål

  1. Hvilke av disse synes du det er lett å se? Hvorfor er det slik?

  2. Prøv å skanne QR-kodene med telefonen. Klarer telefonen å skanne alle? Hvis ikke, hvilke har mobilen problemer med? Hvorfor tror du det er slik?

  3. Hvorfor er det viktig å bruke gode kontraster når vi lager QR-koder?

Lag egne koder

Nettlesere som Chrome og Edge lar deg lage QR-kode av en nettside du er inne på. Det gjør du ved å høyreklikke og velge "opprett QR-kode for denne nettsiden".

Det finnes nettsider med QR-generatorer som lar deg lage QR-koder. Noen av disse krever innlogging, og noen må du abonnere på. Vær klar over at en del gratistjenester som tilbyr QR-koder, lar QR-koden løpe ut etter en kort periode.

Spørsmål

  1. Har du noen gang skannet en QR-kode? I hvilken sammenheng?

  2. Se for deg at du finner en brosjyre med lenke til en nettside og en QR-kode. Hvilke av disse måtene å åpne nettsider på er nyttig for deg? Begrunn.

  3. Hvilke steder på skolen kan det være nyttig med QR-koder, og hva slags type informasjon passer?

Kilde

Nätt, Tom Heine. (2022, 6. januar). QR-kode. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/QR-kode

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 30.05.2022

Læringsressurser

Digitale verktøy