Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Gjenkjenn struktur og appellformer

Hvorfor bør ungdom og mobil holdes atskilt nattestid?

Oppgave

  1. Elevteksten nedenfor er skrevet etter femavsnittsmetoden. Hvordan gjenspeiles det i teksten?
  2. Kopier teksten til et tekstbehandlingsprogram, og marker formuleringer der forfatteren bruker etos, patos og logos. Bruk lilla farge på det du mener er etos, gul farge på patos og blå farge på logos.
  3. Sammenlign det du kommer fram til, med løsningsforslaget.

Elevtekst

Jeg mener at ungdom burde legge seg uten å ha mobilen i nærheten.

Dette har mange gode grunner. For det første, så vil det å legge bort mobilen før du legger deg, kunne sørge for at du sovner lettere, og kvaliteten på den søvnen du får vil også øke betraktelig. Dette har å gjøre med at kroppens prosess med å produsere søvnhormonet melatonin, ikke lenger blir påvirket av det blålige lyset fra mobilskjermen.)

For det andre, vet jeg av erfaring at det å legge seg uten mobilen kunne gjøre deg mer opplagt om morgenen dagen etter, og bedre skikket til å møte de nye utfordringene som garantert vil komme din vei! De fleste av oss ungdommer går jo på skole, og jeg regner derfor med at en del, men forhåpentligvis ikke alle, kan kjenne seg igjen i følelsen av lengsel etter en myk pute å lene hodet på i stedet for den harde pulten, når man akkurat har kommet seg til første time forholdsvis våken, for så at læreren setter på en PowerPoint, og skrur av lyset. Det er håpløst å stritte imot…?

For det tredje, vil du ved å legge bort mobilen også kunne åpne nye, store muligheter for deg før du seiler inn i drømmeland. Bøkenes verden er en fantastisk fantasifabrikk. Flere lese- og skriveeksperter peker dessuten på sammenhengen mellom lesing og egen skriving. Selv har jeg opplevd at egen skriving ble langt bedre da jeg økte lesinga fra en halv til to timer daglig., noe som kan være ganske kjekt når det uunngåelige skjer, og du plutselig skal opp i norsk skriftlig!

Så hvis DU ønsker deg en bedre hverdag, hvor du virkelig kan føle deg mer opplagt og bedre utrustet enn nå (og samtidig slippe å angre på at du så på serier til klokka plutselig ble ett forrige natta), da bør du legge bort mobilen i god tid før leggetid. Tro meg. Kroppen din vil takke deg!

CC BY-SASkrevet av Elin Marie Voie.
Sist faglig oppdatert 31.05.2017

Læringsressurser

Retorisk analyse