Hopp til innhold

Fagartikkel

Er det mulig å lage iskrem med sprit?

Vann fryser ved 0°C. For å få iskrem, må vi tilsette sukker og fett også. Da må vi ned til -18°C. Er det mulig å lage iskrem med en god del alkohol i tillegg? Hvor kaldt må det være da?

Is smelter lettere med sukker og sprit

Hvis vi lager is av bare vann, får vi en hard isklump. Med sukker får vi en mykere is. Du har kanskje lagt merke til at saftisen du lager hjemme ikke er like hard som isbiter laget av bare vann? Sukkeret i isen senker frysepunktet til vannet. I tillegg inneholder iskrem fett og proteiner, som gjør iskremen kremete og glatt.

Tilsetting av sprit har samme virkning som sukker, bare mange ganger sterkere. Allerede når vi tilsetter sukker må vi ha temperaturer godt under 0°C for å få isen til å fryse. Med den mengden alkohol1 som loves i reklamen, vil vi trenge en mye lavere temperatur enn det en vanlig frysedisk kan gi oss.

Hydrogenbindinger holder vannmolekylene sammen

Årsaken til at vann fryser lettere enn alkoholer som etanol, er å finne i samholdet mellom vannmolekylene. Mellom oksygen og hydrogen i nabomolekyler oppstår det tiltrekkingskrefter som gjør at molekylene holder sammen. Vi kaller disse kreftene hydrogenbindinger.

Figuren under viser at det kan oppstå mange bindinger mellom vannmolekyler. Slike tiltrekkingskrefter finnes også mellom etanolmolekyler, men det er færre muligheter for at slike bindinger oppstår. Dermed har etanolmolekyler vanskeligere for å holde sammen enn vannmolekyler. Resultatet er at is smelter ved en mye høyere temperatur enn fast etanol. Ren etanol (100 % sprit) smelter ved -144°C.

Prøv selv!

  • Gule saftis med ispinner. Foto

    Undersøk hvordan sukker- og alkoholinnhold påvirker hvor lett en saftis fryser.

  • Sett opp og planlegg hvordan du kan undersøke hypotesene dine.
  • Observér endringer med jevne mellomrom.
  • Tips! Pass på at du bare endrer den variabelen du ønsker å finne effekten av.

1I dagligtalen sier vi alkohol når vi mener sprit eller etanol. I kjemien er alkohol en hel guppe med stoffer, der etanol er en av mange.

Sist oppdatert 04.02.2019
Skrevet av Thomas Bedin

Læringsressurser

Vær kritisk!