Hopp til innhold

Fagstoff

Forbered intervjuet

En god journalist både lager og stiller gode spørsmål. Du må også forberede utstyr du trenger i intervjusituasjonen.

Kunsten å lage gode spørsmål

Gode spørsmål er viktig for å få til både et spennende intervju og et godt sluttprodukt. Men hva kjennetegner gode spørsmål?

 1. Lag spørsmål som er åpne. Det vil si at du ikke skal stille ja/nei-spørsmål, men spørsmål der intervjuobjekt (O) kan utdype hva hen mener.
 2. Ta utgangspunkt i det du fant ut i researchen: "Alle sier at du er en snill gutt, men har du noen "slemme" sider også?"
 3. Lag mange spørsmål! Det er bedre å ha med for mange spørsmål enn for få. Da kan du heller sløyfe de du mener er mindre relevante om tida blir for knapp.

Husk å avklare om det er i orden for intervjuobjektet dersom du vil ta bilder og/eller gjøre opptak.

Når du tar bilder

Pass på at medeleven din er i fokus i bildet, og at det ikke er noe i bakgrunnen som forstyrrer. Bakgrunn med sterke mønster, andre personer eller merkbare elementer som en lyktestolpe kan ta fokuset ditt bort fra O.

Pass på at det er godt lys, og at lyset kommer på O fra riktig retning. Tar du bildet foran et vindu med mye motlys, blir objektet mørkt. Still deg heller slik at du kan bruke lyset fra vinduet til å lyse opp intervjuobjektet, og at du står foran vinduet med lyset i ryggen.

Ta mange bilder, det er gratis! Ta både bredde- og høydebilder, nærbilder og totalbilder. I tillegg til et portrettbilde av medeleven din kan du også vurdere å ta bildet i et miljø som representerer og er viktig for intervjuobjektet.

Forbered utstyr og opptak

Skal du ta bilder, gjøre video- og/eller lydopptak? Da bør du ha en klar plan på forhånd over hva du skal gjøre opptak av, og hvordan du tenker å bruke materialet.

Tips

 • Du kommer langt med mobiltelefonen din.
 • Sørg for at du har nok batterikapasitet.
 • Sjekk at lydopptak, høgtaler, bilde- og videofunksjoner virker som de skal, og at du vet hvordan du skal bruke de ulike funksjonene.
 • Bruk gjerne komposisjonsprinsipper når du tar bilder og gjør videoopptak.
 • Sjekk lydnivå og bildekvalitet på opptak før du avslutter intervjusituasjonen.

Multimedialt portrett

Det er også mulig å lage et multimedialt portrett. Her kombinerer du flere medieuttrykk som skrift, bilder, lyd og/eller video.

Du kan bruke stories-funksjonen i et sosialt medium, redigere tekst inn på et lydspor i en videoredigeringsapp eller et videoredigeringsprogram. Du kan legge video, bilde og lydspor inn i et blogginnlegg eller sette sammen tekst og bilde i et designprogram.

Tips

 • Ikke ha det samme innholdet i lyd og video.
 • Et lydklipp kan inneholde en egen historie.
 • Et videoklipp kan vise en favorittaktivitet eller O gjennom en dag.
 • Skrift kan underbygge eller fortelle noe annet enn informasjonen som ligger i et bilde.

Forbered et videointervju

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland, Albertine Aaberge og Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 12.11.2019

Læringsressurser

Å skrive portrettintervju