Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Konflikt og handling

Utgangspunktet for ei fortelling er vanligvis ei eller anna form for utfordring eller en konflikt. Denne konflikten driver handlinga framover. Undersøk konflikt og handling i den romanen du har valgt å lese.
Nærbilde av underarmer og hender til to personer. Hendene deres er knytta sammen.  Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdrag 1: Konflikten(e) i romanen

En konflikt kan oppstå på grunn av et motsetningsforhold mellom to eller flere personer. En person kan også komme i konflikt med samfunnet omkring eller oppleve en vanskelig etisk valgsituasjon.

Les gjerne litt mer om konflikter: Handling og konflikt

Finn ut:

  • Hvilke utfordringer opplever hovedpersonen, eventuelt også andre karakterer i romanen din?
  • Fins det én konflikt eller flere?
  • Hva er eventuelt hovedkonflikten?

Beskriv konflikten(e), og arkiver notatene i mappa di.

Oppdrag 2: Lag et handlingsresymé

Et handlingsreferat er et sammendrag av handlinga i ei fortelling eller i et drama. Sammendraget kan være mer eller mindre utførlig, avhengig av hva det skal brukes til. Et veldig kort sammendrag, som bare gir oss “skjelettet” av handlinga, kaller vi også for resymé.

I et handlingsreferat gjengir du det som skjer i kronologisk rekkefølge (tidsrekkefølge), og du skriver i presens, slik som i dette eksemplet:

I romanen Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug møter vi universitetslæreren Undis. Hun flytter tilbake til hjembygda si Kolve etter at hun har måttet gi opp doktorgradsoppgava si i Bergen. Når hun kommer til hjembygda, drar hun på en fest for å møte de nye kollegaene sine. Her treffer hun flere gamle kjente, både sambygdinger, venner og tidligere kjærester. [...]

Du skal nå skrive et resymé av romanen din der du erstatter så mange ord som mulig med emojier. Du kan for eksempel hente emojier fra emojicopy.com eller getemoji.com. Nedenfor finner du to eksempler som kan være til inspirasjon.

Presenter resyméet for sidemannen din eller for klassen og fortell med ord hva som skjer i romanen.

Eksempel 1

Dette resymeet er skrevet ved hjelp av bare emojier. Klarer du å se hvilken roman dette er et (litt humoristisk) resymé på?

👑👹💍💍💍💍💍💍💍
💍💍💍💍💍💍💍💍💍
💍💍💍💍💍💍💍🌋👑

Svar

Riktig svar her er Ringenes Herre av J.R. Tolkien. Resymeet er skrevet av Eren Celik ved Hartvig Nissens skole.

Eksempel 2

Miranda Thiis-Evensen ved Hartvig Nissens skole har laga resymeet nedenfor. Klarer du å forstå hva romanen Elenor & Park av Rainbow Powell handler om?

Oppsummering av Eleanor og Park: Romanen handler om en 👦🏻og ei 🙎‍♀️på 1️⃣6️⃣ år som 💑 i hverandre. Begge bor i et dårligere nabolag som heter "Flats", men gutten bor i et fint 🏡med 👩, 👨🏻og 👦, mens Eleanor bor i et falleferdig 🏚med en 👹 stefar, 👩🏼og 👫👫. Eleanor og Park har hver sine 👊, men Eleanors situasjon er mest 😨. Hun må til slutt ✈ fordi stefaren er farlig, og hun får 🆘-hjelp av Park og to medelever.

CC BY-SASkrevet av Jorunn Øveland Nyhus.
Sist faglig oppdatert 27.05.2019

Læringsressurser

Å skrive romananalyse