Hopp til innhold

Litterære tekster

Eksempel: rapport, restaurant- og matfag

Dato: 16. mai 2018
Til: Faglærer Lillian Kaupang
Fra: Linda Hansen
Sak: Praksisdag på kjøkkenet

Rapport


Innledning

Mandag 14. mai 2018 arbeida klasse 1RMA på kjøkkenet fra kl. 8.30 til kl. 12.00. Jeg fikk i oppgave å lage festkake til 17.mai. Sukkerbrødet til kaka hadde vi laga på forhånd, så det som gjenstod var å fylle og pynte kaka.

Kompetansemål for arbeidet

Råstoff og produksjon:

  • sette sammen og lage til enkle produkt og måltid på en kreativ og estetisk måte
  • praktisere god produksjonshygiene, godt reinhold og personlig hygiene og gjøre rede for hvorfor dette er viktig for god produksjonsflyt

Bransje, fag og miljø:

  • bruke arbeidsteknikker og arbeidsstillinger som er funksjonelle og som forebygger belastningsskader
  • greie ut om sammenhengen mellom ergonomi og helse

Arbeidet mitt

Jeg begynte med å vaske og rense jordbær og røre dem med sukker. Så delte jeg sukkerbrødet i tre og dynka det med melk.

Neste jobb var å piske krem av fløte og litt sukker. Jeg blanda 2/3 av kremen med de rørte jordbæra og fylte kaka. Resten av kremen fordelte jeg oppå og rundt kaka.

Så knadde jeg marsipanen til den var myk, kjevla den ut, rulla den på en trepinne og deretter over kaka så hele kaka blei dekt. Jeg passa på at lokket blei jevnt og skar bort overflødig marsipan.

Så brukte jeg sprøytegelé, skreiv "Hurra!" på kaka og tegna et norsk flagg på den.

Egenvurdering

Arbeidet med å pynte kaka gikk stort sett bra, men da jeg skulle skrive "Hurra!" med sprøytegeléen, bomma jeg litt. Jeg måtte skrape av geléen og vente til marsipanen hadde tørka litt før jeg kunne prøve igjen. Andre gangen gikk det greit, og jeg synes resultatet blei bra.

Ellers synes jeg at jeg var flink til å holde orden og passe på god hygiene. Jeg var nøye med håndvask. Jeg rydda bort redskap så snart jeg ikke trengte det mer, skylde det i kaldt vann og satte det til oppvask. Også arbeidsbenken vaska jeg godt. Kaka satte jeg alltid inn i kjølerommet når jeg ikke jobba på den, og den ferdige kaka pakka jeg inn i engangsemballasje.


Linda Hansen

CC BY-SASkrevet av Marion Federl.
Sist faglig oppdatert 22.01.2019

Læringsressurser

Yrkesretta sjangrer