Hopp til innhold

Simulering

Riktig truckkjøring med last

Her får du lære mer om hvordan du kjører med last og plasserer paller i reol på lager. Filmen er spilt inn i simulator.

Ved løfting av paller er det viktig å ta det med ro og treffe gaffellommene på pallen med gafler som er beine og i vater. Dette er for å ikke støte borti og skade pallen. Det er viktig at gaflene kommer helt inn i pallen. Løft til transporthøyde, cirka 20–30 centimeter over bakken, og tilt masten svakt bakover for at lasten skal få god støtte under transporten. Obs! Snu deg alltid og se bakover før du rygger!

Under kjøring er det viktig å være aktpågivende og følge med andre trucker og eventuelle fotgjengere på arbeidsplassen. Obs! Hvis pallen er så høy at den hindrer sikt, må du rygge.

Ved plassering av last i reol er det viktig å komme seg i best mulig posisjon før du løfter lasten. Om mulig, tilt pallen beint før du løfter, så det blir minst mulig bevegelser i lufta. Løft til rett høyde, og kjør forsiktig fram, sett ned pallen, og rygg forsiktig ut.

Nå må du passe på både bak trucken og at gaflene ikke tar borti pall eller reol på vei ut. Når gaflene er ute av pallen og reolen, senker du med en gang gaflene til transporthøyde og kjører til neste oppdrag.


Så husk på

  • å alltid se bakover før du rygger

  • å ha pallen i transporthøyde under kjøring, med masten tiltet bakover

  • å være oppmerksom på andre kjøretøy og fotgjengere i arbeidsområdet

Sist faglig oppdatert 22.10.2021
Skrevet av Mette Broen og Arne Skrede

Læringsressurser

Håndtere og transportere varer med truck

Fagstoff