Hopp til innhold

Fagstoff

Vedlikehold av laste- og losseutstyr

Skal laste- og lossesituasjonen være sikker, må vi drive godt forebyggende vedlikehold og ikke overbelaste utstyret.
Tre lastestropper med store slitasjeskader. Foto.

Laste- og losseutstyr

Laste- og losseutstyr krever godt forebyggende vedlikehold for å være sikkert i bruk. Hydraulisk og pneumatisk utstyr må ha tette pakninger. Mekanisk utstyr som kjeder, wirer, akslinger, tau og stropper kan bli utsatt for tretthetsbrudd over tid eller direkte brudd ved overbelastning. Elektrisk utstyr må lades med jevne mellomrom.

Kontroll og god oppbevaring av utstyret

Sjekk av lastestropper er særlig viktig som en del av vedlikeholdet. Rifter eller skader som oppstår i forbindelse med oppdrag og bruk, fører til at stroppen skal kasseres (kastes). Det er særlig viktig å sikre at stropper ikke blir utsatt for unødig slitasje, og at de oppbevares godt. Oljesøl eller aggressive væsker som kommer på lastestroppen, kan være direkte farlig, og stroppen kan ikke lenger brukes.

Vi må sjekke alle kjettinger jevnlig. Vi ser særlig etter sprekker eller tretthetsbrudd på kroker. Det er også viktig for kjettinger at vi henger opp utstyret mellom hver bruk. Dermed reduseres rustdannelse og fare for at tunge gjenstander kan ødelegge kjetting og kroker som ligger på området.

Relatert innhold

Vi skal nå se litt på hvorfor vi bruker tekniske hjelpemidler, og hva som kreves av opplæring for å bruke dem.

CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen og Haldor Hove. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 06.11.2023

Læringsressurser

Lasting og lossing