Hopp til innhold

Fagstoff

Varedeklarasjon

Som forbrukere har vi rett til informasjon om varene vi handler. Her lærer du litt om hvordan næringsmidler skal være merket.
Innholdsfortegnelse og strekkode på pakke med kjøttpålegg.foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Alle ingredienser som utgjør over to prosent av et produkt, skal stå i en ingrediensliste i fallende rekkefølge, fra den ingrediensen det er mest av, til ingrediensen det er minst av. Står for eksempel sukker først, betyr det at produktet består mest av sukker.

Ingrediensene skal oppgis med kjent navn. For noen ingredienser brukes gruppebetegnelser, for eksempel margarin, majones og bakefett. Produsenten trenger ikke å opplyse om hver enkelt ingrediens i slike sammensatte ingredienser for ingredienser som utgjør mindre enn to prosent av varen. Det holder også å skrive samlebetegnelsen for blant annet krydder eller grønnsaker, dersom hver enkelt ingrediens utgjør mindre enn to prosent av varen.

Det kreves ikke en ingrediensliste på små pakninger som har en overflate på mindre enn 10 cm2.

Ingredienser som kan være årsak til allergiske reaksjoner, skal alltid stå på ingredienslista. Slik kan forbrukere som lider av allergi eller intoleranse, være i stand til å identifisere ingredienser de ikke tåler.

EU har i 2012 samlet det meste av regelverket for merking av mat i én forordning. Vi venter nå på at dette regelverket skal komme som norsk forskrift. De nye kravene gjelder fra 13. desember 2014 med noen unntak.

CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 27.12.2018

Læringsressurser

Emballering og klargjøring