Hopp til innhold

Fagstoff

Emballasjemoduler

Her lærer du hvordan emballasjeenheter må ha bestemte ytre mål for å utnytte plassen på en europall fullt ut.
Store pakker på transportbånd. foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Emballasjemoduler

Dagligvarebransjen har standardisert størrelsen på kartongemballasje og forbrukerpakninger. Alle D-pak-enheter må gå opp i de ytre målene for europallen for å være tillatte emballasjemoduler. Om vi deler sidene på europallen i to, får vi følgende bilde:

Slik kan vi dele inn en europall.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dette betyr at det er tillatt å utforme en D-pak (kartong) med ytre mål 60 x 40 cm fordi en slik enhet går opp i de ytre målene på europallen. Vi kan også dele lang- og bredsidene på 3, 4, 5 eller et annet heltall og finne andre enheter som går opp i de ytre målene på en europall. Ved en slik framgangsmåte oppnår vi å kunne laste europaller kompakt, slik at vi utnytter europallens kapasitet maksimalt. Som en hovedregel skal en D-pak ikke veie mer enn 15 kg, fordi alle slike enheter må kunne løftes manuelt.

Eksempel

Om du laster to oljefat hver med en diameter på 50 cm på en europall, blir det mye tomrom mellom oljefatene ved innlastning i en konteiner. Dette ønsker handelsnæringen å unngå for å oppnå en best mulig fyllingsgrad i bilene. De betaler tross alt for hele lasterommet.

Dagligvarebransjen har utarbeidet egne standarder for hvordan emballasje skal utformes og merkes. Disse standardene kan du lese mer om i lenka «Standardiseringsutvalget for norsk dagligvarebransje» i margen.

Lenke

Standardiseringsutvalget for norsk dagligvarebransje

CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 07.12.2018

Læringsressurser

Emballering og klargjøring