Hopp til innhold

Fagstoff

Forbrukermakt for bærekraft

Som enkeltpersoner kan vi velge å legge om forbruket vårt i en mer bærekraftig retning, men det har større effekt hvis mange gjør det samme. Vi kan også prøve å bruke vår forbrukermakt til å påvirke virksomheter til å gå i en mer bærekraftig retning.

Hva kan vi gjøre for miljøet som enkeltperson? I videoen over gir Radical Broccoli-søstrene, Susanne og Anette Bastviken, klimatips til Elise Alexandra Gullbrandsen.

Tenk over

Er det et eller flere av klimatipsene til Radical Broccoli-søstrene som du ble inspirert av? Hvilke, i så fall?

Se gjerne en annen video der Elise Alexandra Gullbrandsen undersøker mer om det å legge om forbruket i en mer bærekraftig retning: Elise undersøker: Kjøp-og-kast-kulturen (youtube.com).

Forbrukermakt og palmeolje

Som forbrukere kan vi påvirke hvilke varer og tjenester som tilbys. Hvis vi er mange nok som går inn for å kjøpe et produkt eller en bestemt type vare, vil flere butikker kanskje begynne å tilby det. Dermed blir det lettere tilgjengelig, og enda flere får muligheten til å kjøpe det.

I motsatt fall kan redusert salg skape oppmerksomhet rundt en bestemt problemstilling. I 2012 ble det satt i gang en kampanje mot produkter som inneholdt palmeolje. Mange forbrukere begynte å unngå disse produktene. Produsentene tok signalene, og i dag er forbruket av palmeolje redusert med to tredjedeler.

I YouTube-videoen Sophie Elise om palmeolje (youtube.com) forteller influenseren Sophie Elise Isachsen om engasjementet sitt for å redusere bruk av palmeolje. Rema 1000 har fjernet palmeolje som ingrediens i sine egne matvarer. YouTube-videoen REMA 1000 sier nei til palmeolje (youtube.com) forteller mer om bakgrunnen for dette.

Sophie Elise i debatt om palmeolje i matvarer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sweatshop

I Sweatshop-episoden nedenfor ser vi fire ungdommer, deriblant influenseren Anniken Jørgensen, som reiser til Kambodsja. De ønsker å stille krav om åpenhet om arbeidsforhold i tekstilfabrikker, med et mål om å påvirke tekstilarbeidernes rettigheter.

Tenk over

Er det en eller flere saker som du er villig til å bruke din forbrukermakt på? Hvilke, i så fall?

CC BY-SASkrevet av Elisabeth Thoresen Olseng og Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 20.03.2021

Læringsressurser

Markedsføring og forbrukeratferd

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell